2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Legionáriusként zsinagógát rombolt: újból nyilvános Teoctist káderdossziéja

2007. augusztus 23. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

Nyilvánosságra került a nemrég elhunyt Teoctist pátriárka káderdossziéja, amelyet a Román Kommunista Párt központi bizottsága állított össze. A tízoldalas dokumentumot a Cotidianul ismertette. A jelenleg a Nemzeti Levéltárban őrzött jelentés gépelt oldalairól kiderül, az egyházfő 1941-es legionárius lázadás során részt vett az egyik fővárosi zsinagógánál történt rombolásban, illetve ortodox szemináriumi tanulmányai során homoszexuális aktusokban vett részt.

A káderdosszié első három részét abban az időben állították össze, amikor Teoctist Olténia metropolitája volt, a negyedik rész azután készült, hogy moldvai érsek lett, az utolsó pedig az előző adatait volt hivatott naprakészszé tenni. Ez utóbbit a kommunista kormány felekezetügyi osztálya készítette 1988. június 30-án, és Ioan Cumpănaşu, az intézmény akkori vezetőjének aláírása is szerepel rajta. A jelzett dátumon Teoctist már pátriárka volt.

A napilap szerint a legionárius múltra és a homoszexualitásra vonatkozó adatok nem újak. Hat évvel ezelőtt Dorin Dobrincu történész és Gabriel Catalan, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) akkori tagjai több, a volt politikai rendőrség irattárából származó dokumentumot is nyilvánosságra hoztak, amelyekben szerepelnek ezek az adatok.

A Román Ortodox Egyház akkor tagadta, és most is tagadja a vádakat. Constantin Stoica szóvivő kizártnak tartja a friss dokumentum hitelességét. Véleménye szerint a jelentések politikai nyomásra születtek. A levéltári iratok egyébként 1991–1993 között már nyilvánosságra kerültek, majd a történészek a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) székhelyén több alkalommal is megvizsgálták 1995 és 2000 között. A vizsgálat szerint a vádak alaptalanok voltak. Az ügyben kiadott közlemény megemlíti: a kommunista hatalom a felhozott rágalmakat minden alkalommal elővette, amikor a román egyházfő új méltóságot kapott. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS