2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország is bekapcsolódhat a nagyváradi nemzetközi kapcsolattartási pont működésébe

2007. augusztus 24. 13:24, utolsó frissítés: 13:24

Magyarország is bekapcsolódhat a nagyváradi nemzetközi kapcsolattartási pont működésébe, miután Románia azt javasolta Budapestnek, hogy küldjön összekötő tisztet az említett intézménybe - közölte Kondorosi Ferenc igazságügyi és rendészeti államtitkár.

A Kondorosi által vezetett magyar küldöttség Nagyváradon tett kétnapos hivatalos látogatást Anghel Andreescunak, a román belügyminisztérium államtitkárának meghívására. A megbeszélésen a két ország rendőrségének és határrendőrségének együttműködési lehetőségeiről folytattak eszmecserét.

Kondorosi közölte: a román fél ajánlatára megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a magyar rendőrség összekötő tisztet küldjön a Nagyváradon működő nemzetközi kapcsolattartási pontra, ugyanis a Románia és Magyarország közötti intenzív gazdasági, turisztikai kapcsolat is az együttműködés javítását kívánja meg. Szerinte egy-két hónapon belül Magyarország is csatlakozhat ehhez a rendszerhez.

A nemzetközi kapcsolattartási ponton a román hatóságok spanyol, francia, német, angol és olasz összekötő tisztekkel működnek együtt az igazságszolgáltatás munkájának felgyorsítása érdekében.

Szóba került a román-magyar határon január 1-jétől alkalmazott egymegállásos ellenőrzés is, amelynek tapasztalatai Kondorosi szerint alapvetően "maximálisan pozitívak". Ugyanakkor megállapították: gondot okoz, hogy egyre többen kísérlik meg a határátlépést hamisított román személyazonossági igazolvánnyal.

A felek megállapodtak abban, hogy ezentúl félévente találkoznak, minthogy rengeteg megbeszélésre szoruló kérdés adódik a két ország Schengen-övezethez való csatlakozása mentén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS