2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyurcsány: csak ártana, ha Magyarország támogatná az autonómiatörekvéseket

2007. augusztus 24. 18:04, utolsó frissítés: 18:04

Kellő figyelemmel kell tanulmányozni, milyen szándékok mozgatják a román politikai erőket, amikor különös érdeklődéssel fordulnak a magyar kisebbség irányába - mondta Gyurcsány Ferenc Traian Băsescu Székelyföldön tett látogatásáról.

"Jó hír, ha a román államfő a magyarok által lakott megyékkel, régiókkal ismerkedik" - mondta Gyurcsány Ferenc a Mircea Geoană-val közösen tartott sajtótájékoztatón, majd így folytatta: "közvetlen pártpolitikai célokat is szolgálhatott a látogatás, amelynek akarva akaratlanul lehet olyan hatása, hogy megosztja és gyengíti a magyar közösséget és politikai képviseletét".

Gyurcsány a román államfő látogatásával kapcsolatosan kifejtette: annak politikai értékelése sokrétű. Hozzátette: fontos a Székelyföld infrastruktúrájának, egészségügyének javítása, és az ottani befektetések élénkítése, ám amikor Traian Băsescu közlekedési miniszter volt, nem nagyon mutatott hasonló elkötelezettséget.

A politikust a sajtótájékoztatón a székelyföldi autonómiatörekvésről is kérdezték. A miniszterelnök erről szólva úgy fogalmazott: a minél szélesebb egyéni és közösségi autonómia pártján áll, de ezt össze kell egyeztetni a nemzeti szuverenitás szempontjával.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sokak számára "az elszakadási törekvések előszobáját jelenti" a közösségi autonómiatörekvés.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy amennyiben Magyarországról támogatnak határon túli magyar közösségek által megfogalmazott autonómiatörekvéseket, akkor az annak nem használ, hanem árt. Hozzátette: ez egy ország számára már egy szomszédos állam politikai igényeként értelmezhető. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS