2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország Romániával együtt restaurálná a kolozsvári Mátyás király szoborcsoportot

2007. augusztus 25. 10:33, utolsó frissítés: 11:24

Magyarország kész arra, hogy közös tehervállalással restaurálja Romániával együtt a kolozsvári Mátyás király szoborcsoportot, amely a magyar király trónra lépésének 550. évfordulójára emlékeztető, 2008-as magyarországi reneszánsz évben nyerheti vissza egykori küllemét - jelentette ki az MTI-nek pénteken Schneider Márta kulturális szakállamtitkár.

Kolozsváron Emil Boc polgármesterrel folytatott megbeszélést az államtitkár, ennek a találkozónak kiemelt témája volt az 1902-ben felavatott műalkotás helyreállítása.

Schneider Márta
emlékeztetett arra: a két ország kormánya a legutóbbi együttes kormányülésen vállalta, hogy közös erőfeszítéssel restaurálják a szoborcsoportot. A kolozsvári elöljáró tájékoztatta a magyar államtitkárt arról, hogy a helyi önkormányzat pályázatkiírása következtében egy cég és egy alapítvány közös társulás révén elnyerte már az állagfelmérő munkát. Ezt követően döntik majd el, hogy a két ország milyen arányban osztja meg a költségeket. Schneider jelezte: Budapest kész szakértői segítséget is nyújtani a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal révén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS