2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emberáldozatokat is követelt a vasárnapi áradás

2007. augusztus 27. 14:35, utolsó frissítés: 15:00

Országszerte több települést elárasztottak a folyók a vasárnapra virradólag lehullt csapadékmennyiség következtében. Az árvizek az ország északi részén mintegy másfél ezer lakost zártak el a külvilágtól, két ember életét vesztette, továbbá 130 falu áramszolgáltatás nélkül maradt.

Románia 41 megyéjéből mintegy hatot érintett az áradás, további hét megye pedig veszélyeztetett. Az özönvízszerű esőzéseket - helyenként 40-50 liter csapadék hullott egy négyzetméter területre - orkánerejű széllökések kísérték. A heves viharokban a szél fákat és villanyoszlopokat döntött ki, esetenként falusi házak tetejét tépve le. Az áradásokban több fontos híd megrongálódott, és a helyi utak jelentős szakaszokon víz alá kerültek.

A Krassó megyei Kiskárolyfalva (Moldoviţa) és Vatra Moldoviţei falvakban rekedt a vidék mintegy 1400 lakosa az áradások következtében – közölte egy helyi közigazgatási tisztségviselő.

Az ország északkeleti részén található Damacusa és Argel falvakban az árvíz további 450 házat zárt el a külvilágtól – közölte a belügyminisztérium. A környéken a vasúti közlekedés is akadozik. Az ország középső részének hat városa is megszenvedte a nagy mennyiségű esőt.

Brassó megyében egy folyó áttörte gátját, és tucatnyi autót sodort el. Felsőszombatfalván (Sambata de Sus) jelentős károkat okozott az áradás a Constantin Brâncoveanu havasalföldi fejedelem által 1696 körül alapított ortodox kolostorban, valamint több tucatnyi turistát kellett vendégházakból kimenekíteni és szállodákban elhelyezni.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban folytatódik az erős széllel és viharral kísért esőzés. A rossz idő beköszöntét megelőző három napban viszont kánikulai, 40 fokot meghaladó hőség uralkodott az országban.

Az áradások áldozatokat is követeltek, egy 15 éves fiút például villámcsapás ölt meg a dél-romániai Vişina falu közelében. Egy 19 éves fiatalember vízbe fulladt, amikor autójával az északkeleti Lucava folyóba esett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS