2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvásárolta a Rompetrol hollandiai csoportja részvényeinek 75%-át a kazasztáni KazMunaiGaz

2007. augusztus 27. 16:40, utolsó frissítés: 16:47

A kazasztáni KazMunaiGaz cég vásárolta fel a legnagyobb hazai kőolajfinomító, a Rompetrol Hollandiai Csoportja részvényeinek 75%-át. A The Rompetrol Group NV (TRG NV) eladott részvényeinek értéke 3,616 milliárd dollár – jelentette be Dinu Patriciu, a vállalat igazgatója. A TRG NV birtokolja többek között a Rompetrol konstancai kőolajfinomító vállalatának többségi részvényeit is.

A pénzügyi tranzakcióból származó bevétel egy részét Patriciu visszafordítaná a vállalkozásba, tekintettel arra, hogy az új többségi részvényes a KazMunaiGaz is nagy befektetéseket tervez. Ezek között szerepel egy több millió dolláros befektetési alap létrehozása, amely Romániát és Moldovát egyaránt érintené.

Mindemellett a pénzügyi tranzakció által megvalósított bevétel egy jelentős része az üzletember nevét viselő alapítvány létrehozásába folyna be, melyen keresztül 5000 középiskolás diák részesülne ösztöndíjakban.

A Rompetrol üzletcsoport konstancai kőolajfinomító vállalatának tiszta nyeresége a legutóbbi negyedévben 37, 33 millió lej volt (11,91 millió euró). Ez a tavalyi időszakhoz képest a cég bevételeinek 50%-os növekedését jelentette.

A korábbi többségi tulajdonos, Patriciu ezzel a pénzügyi tranzakcióval Románia leggazdagabb vállalkozójává léphet elő.(tmch)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS