2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedvezően értékelte a jogi bizottság a ciántechnológiát tiltó törvénytervezetet

2007. augusztus 28. 09:47, utolsó frissítés: 09:47

Kedvezően értékelte hétfőn a képviselőház jogi bizottsága azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a ciántechnológia alkalmazását a hazai bányaiparban. A jogszabály elfogadása esetén meghiúsulna a Verespatakra tervezett színesfémbánya.

A törvénytervezetet Eckstein-Kovács Péter (RMDSZ) és Gheorghe Funar (PRM) szenátorok terjesztették be a parlament tavaszi ülésszaka idején. A dokumentum kapcsán a környezetvédelmi minisztérium képviselői jelezték: támogatják a kezdeményezést, mivel a tárca mindent megtesz a tiszta környezet és az ásványi kincsek megóvása érdekében.

A ciánalapú technológia teljes romániai betiltását szorgalmazó tervezetet hónapokkal ezelőtt elutasította a bukaresti szenátus plénuma, az ügyben azonban az alsóház mondja ki a végső szót, miután az ipari bizottság is véleményezi a dokumentumot.

A kezdeményezés alapvetően érinti a Verespatakra tervezett aranybányaprojektet is, hiszen ha a parlament még az engedélyezési folyamat lezárulta előtt megszavazza a törvényt, akkor nem valósulhat meg a kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation 2,5 milliárd dolláros beruházása.

A cég környezeti hatástanulmányát jelenleg a környezetvédelmi minisztérium által vezetett szakértői bizottság vizsgálja; a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) júliusban az engedély elutasítását javasolta a bukaresti tárcának. (hírszerző)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS