2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem időszerűtlen az autonómia, ahogyan azt Kóka és Gyurcsány gondolja – állítja az SZNT

2007. augusztus 28. 16:25, utolsó frissítés: 17:03

Nem időszerűtlen kérdés az autonómia, hanem éppen az erdélyi magyarság megmaradásának lehetősége, melyre a székelység népszavazáson keresztül fejezte ki igényét, reagált a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ma kiadott közleményében Kóka János, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) elnökének korábbi kijelentésére, miszerint az autonómia és kollektív jogok kérdése már nem időszerű az identitásmegőrzés szempontjából.

Augusztus 28-i közleményében az SZNT ugyanakkor kifogásolja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilatkozatát is, mely szerint a határon túli magyarok tudják legjobban, hogy számukra mi a jó.

„Közhely az, hogy a határon túli magyarok tudják a legjobban, hogy számukra mi a jó. A magyar miniszterelnöknek, meg az SZDSZ elnökének ismernie kell, hogy Székelyföld lakói népszavazáson nyilvánították ki az autonómia iránti igényüket. Felelős, az alkotmányt tisztelő politikusoknak ilyen esetben tudniuk kell, hogy ez számukra is kötelezettségekkel jár” – szögezi le ma kiadott dokumentumában az SZNT.

Számos más EU-s tagországon belül léteznek autonóm régiók, melynek létrehozásában az illető kisebbség anyaroszágai partnerként segédekeztek és nem zárkóztak el, jegyzi meg a közlemény.

„Ne tévesszen meg senkit, hogy Magyarország mellett ma már Románia is az EU és a NATO tagja. Mindezen tények ellenére a székelység asszimilálása, életterének ellehetetlenítése napjainkban is folyik; éppen ezért a székelyek azt várják el Magyarország mindenkori kormányától, hogy valódi anyaországként gyakorolja az őt megillető védőhatalmi státust – áll a Fodor Imre SZNT elnök által aláírt állásfoglalásban.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS