2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyari: kikerültek a BBTE-re hivatalosan az első többnyelvű táblák, ezt a folyamatot ne tartóztassák fel külsősök!

2007. augusztus 28. 19:00, utolsó frissítés: 2007. augusztus 29. 09:58

Kifüggesztették az első hivatalos intézménynév-táblákat a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE), azonban az ügyben külső nyomást gyakorolni akaróknak meg kell érteni, hogy a többnyelvűség érvényesítése egy nehezen és hosszan egyeztethető folyamat, amely időigényes és óvatos lesz – áll a Magyari Tivadar BBTE tagozat-vezető, rektorhelyettes által ma közzétett nyilatkozatban.

Nem kedvez a román féllel való többnyelvű táblák kifüggesztéséről szóló egyeztetésnek a külső nyomás vagy a témát érzelmi síkra terelő beleszólások, ezért a magyar nyelvű táblák hivatalos kifüggesztésének eredményével nem akart egyből nyilvánosság elé lépni, bár erről a magyar tagozat vezetői tudnak – nyomatékosítja Magyari nyilatkozatában.

“A beindult folyamatnak nincs köze semmilyen külső csoport múlt hét végi kísérletéhez. Ennek akár az volt a célja, hogy ezt a fejleményt kisajátítsa, akár az, hogy zavart keltsen körülötte, különösebben nem foglalkozunk vele” – jegyzi meg a rektorhelyettes.

“Az egyetem román vezetősége most partner a többnyelvűség tekintetében. Ezért mindenkit arra kérek, hogy fordítson át jelentős számú lapot a naptárban, ne tavalyi helyzetek alapján közelítse a témát, és időszerűtlen minősítésekkel ne nehezítse a magyar tagozatvezetés munkáját” – áll a felhívásban.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS