2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Tisza mellékfolyójába ömlött a Remin szennyvize

2007. augusztus 29. 10:07, utolsó frissítés: 10:46

Jelentős mennyiségű ipari szennyvíz ömlött kedden a Zazar folyóba az észak-erdélyi Máramaros megyében, miután megrepedt az állami Remin bányavállalat egyik zagyszállító vezetéke – közli a Magyar Nemzet. A meghibásodás ugyanabban a régióban történt, ahonnan 2000-ben 100 ezer tonna ciántartalmú zagy jutott a Tiszába.

Hírügynökségi beszámolókra hivatkozva a Magyar Nemzet azt írja, hogy 10 köbméter, nehézfémeket és ciánt tartalmazó anyag jutott a természetbe, amikor a Remin bányavállalat megrepedt zagyszállító vezetékéből a Zazar folyóba ipari szennyvíz ömlött. A Zazar a Szamos egyik mellékfolyója.

A hatóságok szerint a szabadba került szennyvíz nem ártalmas az élővilágra. A szennyezésről kedd reggel értesítették a felsőbányai lakosok a hatóságokat és a bányatársaságot. A cég igazgatója szerint az ipari víz nem tartalmaz sem nehézfémeket, sem ciánt, mert az úsztató-ülepítő tevékenységüket már 2003-ban leállították, a nehézvizet semlegesítették.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a helyi szakhatóságtól kapott jelentés alapján a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy Felsőbányán nem történt ciánszennyezés, mert a meghibásodott berendezésben nem tároltak ciántartalmú zagyot.

A Máramaros megyei környezetvédelmi felügyelőség megbírságolta a bányavállalatot a felsőbányai szennyezés be nem jelentése miatt a bányavállalatot 25 ezer lejjel.

A 2000 januárjában történt, Tiszába is eljutott ciánszennyezés miatt jelenleg is zajlik a kártérítési per a magyar állam és a nagybányai székhelyű Transgold Rt. (korábban Aurul) között. (magyar nemzet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS