2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Báthory-díj az önálló Bolyai Egyetem ügyét segítő személyiségeknek

2007. augusztus 29. 15:30, utolsó frissítés: 15:31

Az önálló erdélyi magyar felsőoktatás érdekében kifejtett tevékenység elismeréseként nyújtott át Báthory-díjat Tőkés László és Hantz Péter kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) budapesti székházában számos magyarországi, külföldi és hazai tudósnak, vállalkozónak és politikusnak.

A 2007-ben, előző éveket is számítva harmadszor kiosztott szimbólikus díjakat, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) javaslatára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) oktatási szakbizottsága adományozta.

Báthory-díjban részesült idén, Almássy Kornél országgyűlési képviselő, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) alelnöke, Baldauf László, a CBA-üzletlánc vezérigazgatója, Balázs Sándor egyetemi tanár, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Degenfeld Sándor üzletember, Komlóssy József kisebbségi szakértő, Kónya-Hamar Sándor néppárti EP-képviselő, Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke (MSZP), Göran Lindblad, svéd EP-képviselő, Nagy Elek üzletember, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (FIDESZ), Schöpflin György politológus, Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke, valamint Vizi E. Szilveszter, MTA-elnök.

A korábbi évek díjazottai közül Gál Kinga néppárti EP-képviselő felszólalásában rámutatott, a díj "nem csupán megtisztelő, de egyben kötelez is. A Bolyai Egyetem ügyét fel kell vállalni akkor is, ha nehéz, ha ez konfrontációval jár."

Báthory-díjjal ismerték el korábban még, a londoni The Times folyóirat szerkesztőségét, a Magyar Tudományos Akadémiát, a Norvég Tudományos Akadémiát és a Magyar Rektori Konferenciát.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS