2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasítja a génpiszka-élelmiszert Románia közel 70 százaléka – kész a lista a zöld áruházakról

2007. augusztus 31. 13:19, utolsó frissítés: 13:19

Elutasítóan viszonyul a romániai társadalom kétharmada a génmódosított alap- vagy adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerekhez, derül ki egy felmérésből, amely a Greenpeace romániai szervezetének felkérésére készült.

A kutatás adatainak publikálásával egy időben a szervezet megjelentetett egy fogyasztóknak szánt útmutatót is, amelyből kiderül, hogy melyik élelmiszer nagyáruház, hipermarket nem forgalmaz génmódosított termékeket. Gabriel Păun, a Greenpeace Románia programfelelőse elmondta:

„– A fogyasztó egyrészt úgy használhatja ezt a tájékoztatót, hogy ennek alapján a zöld listán található áruházakat választja. Másrészt a törvénykezés kötelezi az előállítót, hogy az élelmiszer címkéjén jól láthatóan feltüntesse, hogy az génmódosított vagy nem, de ezt nem tartják be. Így az egyetlen garancia jelenleg ez a bizonyos lista a zöld áruházakról.”

A Fogyasztók Útmutatójában piros jelzést kaptak azok a bevásárlóközpontok, amelyek gyakran forgalmaznak génmódosított élelmiszereket. A kiadvány megtalálható a Greenpeace honlapján és Bukarest nagyobb áruházaiban, de az aktivisták keresik a lehetőséget az országos terjesztésre. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS