2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem akarja RMDSZ-listán látni Tőkést a sepsiszéki MPSZ

2007. szeptember 03. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

A Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki szervezetének vezetősége úgy véli, Tőkés László református püspöknek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének nem kellene elfogadnia az RMDSZ javaslatát a közös EP-listára vonatkozóan, amelyen Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László lenne a listavezető.

Gazda Zoltán, a sepsiszéki szervezet elnöke szombaton a Mediafax tudósítójának kijelentette: „az MPSZ helyi szervezete nem támogatja a közös lista ötletét", hozzátéve, Tőkés László püspöknek függetlenként kellene indulnia az EP-választásokon.

„Az RMDSZ és a Tőkést támogató szervezetek munkacsoportjai közötti tárgyalásoknak nem a közös lista a legfontosabb céljuk, hanem az erdélyi magyar politikai rendszer megváltoztatása" – magyarázta Gazda.

Szerinte, ha Tőkés elfogadja az RMDSZ ajánlatát, a közös lista még jobban megerősítené az RMDSZ jelenlegi vezetőségének „hatalmi pozícióját és gyengítené a jobboldali erőket". Hozzátette, ebben a helyzetben az MPSZ helyi szervezete nem ért egyet a közös listával.

Gazda Zoltán úgy véli, ha az EMNT elnöke elfogadja az RMDSZ javaslatát, csalódni fognak benne mindazok, akik aláírásukkal támogatták a jelölését az európai parlamenti választásokra. Szerinte Tőkésnek több esélye van arra, hogy elnyerjen egy európai parlamenti képviselő tisztséget, mint az RMDSZ-nek. “140 ezer támogató aláírás gyűlt össze, a Székelyföldön pedig nagyon nagy a püspök támogatottsága. A székelyföldi szavazatok hozzásegíthetnék Tőkést egy parlamenti képviselői tisztséghez" – szögezte le Gazda Zoltán. (népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS