2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Potom pénzért törvénytelenül jutott lakáshoz több belügyis

2007. szeptember 03. 14:23, utolsó frissítés: 17:20

Büntetőjogi vizsgálat indult a belügyminisztérium (MIRA) alkalmazásában álló több tisztségviselő ellen, miután a Cotidianul napilap tényfeltáró riportjainak hatására, a szaktárca belső ellenőrző testülete rámutatott, 42 rendőrkapitány vagy csendőrparancsnok törvénytelenül vásárolta meg az általa bérelt, és egyébként is áron alul kiárusított szolgálati lakásokat.

A vizsgált személyek az ingatlanvásárlások alkalmával legtöbb esetben hamis vagyonnyilatkozatokat nyújtottak be lakásvásárlási kérelmük mellé – számol be erről a Cotidianul – tekintettel arra, hogy a törvény szerint a már valamilyen ingatlant birtokló tisztviselők nem vásárolhatnak lakást az államtól. Ezekben az illetékesek vagy azt álították, nincs ingatlanjuk, vagy pedig nem lakható a birtokukban lévő ingatlan.

Ezeket a rendőrségi alkalmazottak rendszerint reális piaci áron alul, 2006-ban például 404 és 33 338 euró közötti összegekért vásárolták meg az állami vagyonalaptól (RAPPS), ami legjobb esetben is egy középkategóriás autó árának felel meg. Emellett a lakásokat az illetékesek adómentesen és az ilyen jellegű adásvételeknél használt 8%-os banki kamat helyett 5%-os kamattal vásárolták.

A belügyminisztérium belső ellenőrző szerve által feltárt dossziék egy részét a Korrupcióellenes Hatóság (DGA), másik részét az ügyészség vizsgálja. (cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS