2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu Szerbia területi épségét támogatja, de ha az EU másképp dönt, elfogadja

2007. szeptember 04. 09:53, utolsó frissítés: 09:53

Románia a koszovói kérdésben változatlanul támogatja a független és szuverén szerb állam területi épségét, de ha az Európai Unió és a nemzetközi közösség ettől eltérő döntést hoz, azt Bukarest el fogja fogadni - mondta hétfőn Bukarestben Traian Băsescu államfő.

A koszovói rendezést illetően ezen az őszön valószínűleg nehéz pillanatok elé nézünk - mondta a román nagykövetek éves értekezletén az államfő, hangsúlyozva, hogy Bukarest megmarad eddigi, 2004 óta mindenki által jól ismert álláspontján. Hozzátette azonban:


nem lesz hajthatatlan ez ügyben.

Továbbra is úgy látja, Szerbia független, szuverén állam, területi épségének nem szabad csorbulnia. Ha azonban az Európai Unió, a nemzetközi közösség másfajta döntést hoz, Románia a döntéshozók partnereként, nem pedig ellenségesen fog e döntéshez viszonyulni - fejtette ki Băsescu.

Az elnök leszögezte: a román diplomácia kötelessége, hogy ne mindenáron Szerbiát, hanem a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartását támogassa. Szerinte egy koszovói állam létrehozásának nincs semmiféle jogi alapja, pusztán az albánok erkölcsi jogát hozzák fel indokként. Băsescu azonban úgy véli: a nemzetközi jogrendszeren belül nem létezik erkölcsi jog, a határok sérthetetlenségét szavatolni kell. Senki sem hághatja át könnyedén a nemzetközi jogi normákat - fűzte hozzá.

Az államfő szerint Románia tiszta lelkiismerettel vállalhatja ezt az álláspontját partnerei előtt. Úgy vélte azonban: ezt nem úgy kell érteni, hogy Románia meg akarna törni bármiféle konszenzust az Európai Unión belül. A szervezetben más államok is vannak, amelyek ugyanezt a nézetet vallják - tette hozzá az elnök. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS