2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar vendégmunkások jönnek Romániába?

2007. szeptember 04. 11:24, utolsó frissítés: 11:24

Mivel gyakorlatilag nincs szabad munkaerő az ország nyugati sávjában – a Bánságban és a Partiumban –, a Romániába települő cégek szakképzett magyar vendégmunkásokat keresnek. Mivel a hazai adóterhek és költségek alacsonyabbak a magyarországiaknál, még úgy is megéri az üzlet, hogy a magyar állampolgároknak magasabb bért kell fizetni – számol be a Figyelő gazdasági magazin riportja.

A 13 ezres Arad megyei kisváros, Pécska jó példa a fent vázolt helyzetre. A városi rangot csupán három éve elnyerő település 15 kilométerre fekszik a Békés megyei Battonyától. Pécskán olyan ipari parkot alakítottak ki, melybe kifejezetten az országhatáron túlról várnak munkaerőt. Az ok főleg az, hogy a Bánságban betanított munkást még lehet találni, de szakképzettek esetében strukturális munkaerőhiány lépett fel. Másfelől viszont Battonyán és környékén


a munkaképesek több mint 20 százaléka nem talál magának rendszeres elfoglaltságot.

Ez év tavaszán az egyik potenciális pécskai munkaadő – az olasz befektetők által alapított, autókarosszériákat gyártó Silmet Romania SRL – verbuválni is kezdte Battonyán a műszaki végzettséggel rendelkezőket. „Nagy szervezés folyt, de mivel nincs konkrét munkaügyi megállapodás a két ország között, az elképzelés dugába dőlt” – közölte a Figyelővel Karsai József polgármester a Figyelővel. Dacára annak, hogy a közel félszáz érdeklődőből 15-öt kiválasztottak, március óta nincs fejlemény az ügyben.

Antal Péter, Pécska alpolgármestere szerint előrelépés azért sem történhetett, mert bár az ipari parkban szeptember elején nyitja meg kapuit az első üzem, a Silmet csak jövőre indítja be a munkát. Az olasz érdekeltségű vállalkozás még a gyártócsarnokot sem építette fel.

Pécska alpolgármestere sem tagadja, hogy a munkaerő-piaci gyakorlat meglehetősen nehézkes és hosszadalmas. Ám hiába a bukaresti hatóságok kvázi ellenállása, a befektetőket az olcsó munkaerő, a kézben tartott infláció, a felpörgő gazdaság éppúgy vonzza, mint az – egyelőre alacsony –- ingatlanárak. Egy zöldmezős beruházás területének négyzetméteréhez akár 10 euróért is hozzá lehet jutni, bár a frekventáltabb részeken már a 40-50 eurós ár sem ritka. Szintén csábítóak a barátságos közterhek.


Ennek okán a befektetők arra is hajlandók,

hogy a magyar dolgozóknak kifizessék a kötelező 400 eurós minimálbért, miközben ugyanennek a mértéke a román állampolgárokra vonatkozóan 150 euró – bár ez is jóval magasabb persze, mint pár éve.

Annak ellenére, hogy országos átlagban Romániában június végére 4 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta, ez nagy regionális különbségeket takar. A belsőbb vidékeken lényegesen kevesebb a munkahelyteremtő külföldi beruházás, mert a befektetők az infrastruktúra fejletlensége miatt inkább választják a határmenti településeket, vagy Bukarestet, arra hivatkozva, hogy az autópályák hiánya megsokszorozza a valós távolságokat.

Ezért a hatóságok megpróbálják akár adminisztratív eszközökkel is beljebb csalogatni a tőkét. A határ menti települések helyi érdekei viszont azt diktálják, hogy speciális, a Magyarország és Románia közti munkaerő-áramlást megkönnyítő szabályozások jöjjenek létre. (figyelő)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS