2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olcsóbban lehet jobb lakást kapni Olaszországban, mint Déván

2007. szeptember 04. 12:11, utolsó frissítés: 12:47

A dévai lakástulajdonosok addig emelték ingatlanjaik árát, hogy alig akad már vevőjük. Ennek következtében egyre csökken a Hunyad megyei ingatlanügynökségek forgalma: a megyében 30 százalékkal esett vissza az ingatlan-kereskedelem tavalyhoz képest. A dévai polgárok rájöttek, hogy nyugaton olcsóbban lehet jobb színvonalú lakáshoz jutni, mint a Maros-parti kisvárosban.

A 60-70-es évek táján épített tömbházlakások tulajdonosai úgy vélik: a padlócsempézésből és saját fűtőrendszer felszereléséből, netán a nyílászárók lecseréléséből álló kozmetikázás legalább 50 százalékkal növeli lakásuk értékét – magyarázta G. Jianu, az egyik dévai ügynökség tulajdonosa a Nyugati Jelen napilap tudósítójának. Ez a színvonal viszont a nyugati országokban természetes feltétele a lakhatóságnak.

A spanyol vagy olasz külvárosokban ugyanannyit kérnek egy tömbházlakásért, mint mondjuk Déván. Csakhogy az ingatlanvásárlásba fektetett pénz a nyugaton nagyjából öt-hat éven belül megtérül, itt viszont a lakosság alacsony keresete miatt a lakbérek annyira kicsik, hogy jó esetben 20 év alatt lehet kihozni a befektetés árát – ismerteti az ingatlanpiaci tényeket Negoită Florin, ingatlankereskedő.

Állítása szerint az utóbbi egy évben szinte 50 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Hunyad megyében, különösképpen Déván, elérve ezáltal egy olyan csúcsot, ahonnan az ingatlanosok szerint már csak lefelé mehetnek az árak. Az erdélyi viszonylatban átlagos mértékben leromlott állapotú Déván egy belvárosi panellakás négyzetméterét 1000-1100 euróért kínálják: vagyis egy felújított 50 négyzetméteres tömbházlakás ára 50-55 000 euró körül mozog.

Ezzel szemben Firenze közvetlen környékén 117 600 euróért 46 négyzetméteres lakást lehet kapni amerikai nappalival, főzősarokkal, luxus fürdőszobával felszerelve egy olyan épületben, melynek első emeletén fürdőmedence áll a lakók rendelkezésére. (nyugati jelen)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS