2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

S&P: veszélyezteti Románia gazdaságát a likviditási válság

2007. szeptember 04. 16:30, utolsó frissítés: 2008. május 21. 10:13

A globális likviditási válság által leginkább veszélyeztetett feltörekvő gazdaságok között található Románia, áll a Standard & Poor's hétfőn Londonban kiadott elemzésében.

A világ legnagyobb hitelminősítője "likviditási sebezhetőségi indexet" dolgozott ki a besorolási listáján szereplő feltörekvő piaci szuverén adósokra; a mutató egyebek mellett az egyes gazdaságok külső likviditási helyzetét és a külső hiány finanszírozási szerkezetét összegzi kvantitatív változók alapján.

A lista élén, 1,3 ponttal Lettország áll (minél magasabb az index, annál sebezhetőbb az adott gazdaság), utána sorrendben Izland (1,2), Bulgária (1,0), Törökország (0,8) és Románia (0,7) következik.
Az S&P az elemzésben, amelyet 15 országra terjesztett ki, Magyarországnak 0,0 (nulla egész nulla) ponttal "köztes" sebezhetőségi osztályzatot adott. A magyar gazdaság ezzel a sebezhetőségi lista alsó harmadának határára, a 10. helyre került, Szlovákia (0,1) és Lengyelország (0,0) után.

A Standard & Poor's a legkevésbé sebezhető gazdaságnak Oroszországot tartja a vizsgált mezőnyben; az orosz gazdaság mínusz 2,0 ponttal az utolsó a listán. A közép-európai négyek közül az S&P a cseh gazdaságot minősítette a legkevésbé veszélyeztetettnek az amerikai nem elsőrendű - "subprime" - jelzálogpiacról kiindult globális likviditási válságtól: Csehország mínusz 0,9 ponttal a 12. helyre került. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS