2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cioroianu Koszovóról: csak olyan megoldást pártolunk, amelyet minden fél elfogad

2007. szeptember 04. 17:56, utolsó frissítés: 17:56

Bukarest csak olyan megoldást pártol Koszovó helyzetének rendezésére, amelyet minden érintett fél elfogad, s amelyet nem egyoldalúan kényszerítenek ki – jelentette ki Adrian Cioroianu külügyminiszter a nagykövetek idei éves értekezletén.
A román diplomácia vezetője hangsúlyozta: csak ilyen rendezési terv szavatolhatja a feszültség enyhülését ebben a térségben, egy tartós megoldás nemcsak a Balkán, hanem az Európai Unió jövőjét is megszilárdíthatja.

Ezzel kapcsolatosan leszögezte, hogy Románia határozottan támogatja Szerbia európai uniós tagságát. Szerinte ugyanis ez az ország a jövőben kulcsszerepet játszhat az unió balkáni bővítésének folyamatában. Cioroianu azt vallja: az EU-nak nem szabad bezárnia kapuit egyetlen belépni szándékozó balkáni állam elől sem. Szerinte Törökország jövőjét sem lehet az Európai Uniótól függetlenül kezelni. Románia azt a gondolatot támogatja és fogja a továbbiakban is támogatni, amely szerint a balkáni térség jövője csak az egyesült Európán belül képzelhető el – mondta a külügyi tárca vezetője.

A miniszter állást foglalt a külpolitika más prioritásait illetően is. Egyebek között leszögezte: Romániának nem kell választania, hogy az Egyesült Államokkal vagy Európával kell-e szorosabb viszonyt fenntartania. Az európai uniós tagság lehetőséget biztosít ugyanis az ország számára, hogy elmélyíthesse a román-amerikai kapcsolatokat is – fűzte hozzá.

Ami az Oroszországhoz fűződő viszonyt illeti, Cioroianu úgy vélte: elérkezett az idő, hogy újra egyensúlyba hozzák a román-orosz kapcsolatokat, kihasználva a két fél közötti együttműködés konkrét lehetőségeit. Vagyis Bukarestnek a közvetlen párbeszéd és a pragmatizmus szellemében kell alakítania kapcsolatát Moszkvával, egyformán kommunikálva vele a kétoldalú, illetve az európai uniós kereteken belül.

Hangsúlyozta, hogy a külpolitikában továbbra is kitüntetett helyet kap a Moldovai Köztársaság, amelynek fejlődésében és európai integrációjában Románia szeretne jelentős szerepet vállalni.

Különleges hangsúlyt helyezett a miniszter a Fekete-tengeri biztonsági övezet létrehozására. Szorgalmazta a politikai párbeszéd és a konkrét gazdasági együttműködés erősítését a Közel-Kelet és Afrika országaival. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS