2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markónak esze ágában sincs Brüsszelbe menni

2007. szeptember 05. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

Markó Béla jelöltetheti magát az RMDSZ Európai parlamenti listáján Tőkés László püspökkel együtt akkor is, ha a szövetségi elnök nem akar európai parlamenti képviselő lenni - fejtette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke kedden a Mediafax hírügynökségnek. Amikor ezt a variánst ajánlottam, nem gondoltam arra, hogy Brüsszelbe menjen – mondta Kelemen Hunor, hozzátéve, már akkor tudta, hogy Markó nem akar európai parlamenti képviselő lenni.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint Markó lenne a listavezető az RMDSZ EP-listáján abban az esetben, ha Tőkés Lászlóval sikerül megegyezni a közös listában. Ez lesz az egységre felhívó, együttműködési üzenet rövid és hosszú távra – fogalmazott Kelemen. Az ügyvezető elnök szerint ez nem téveszti meg a magyar választókat, és hozzátette, amikor azt javasolta, hogy Markó legyen az EP-lista vezető helyén, elmondta azt is, hogy az RMDSZ elnöke nem fog Brüsszelbe menni, tehát európai parlamenti képviselő lehet Tőkés László, illetve a lista harmadik helyén álló RMDSZ-képviselő.

Hasonló álláspontra helyezkedett Markó Béla RMDSZ-elnök is, aki kijelentette: nem akarja jelöltetni magát az európai parlamenti választásokon. A szövetségi elnök elmondta, csupán szolidaritási üzenetként fogalmazták meg kollégái azt a javaslatot, miszerint ő legyen a listavezető, ha megegyezésre jutnak azzal kapcsolatban, hogy Tőkés László püspök foglalja el az RMDSZ EP-listájának második helyét.

Az RMDSZ-elnök szerint még nem dőlt el, ki lesz a listavezető jelölt, ez a tárgyalások után összeállított végleges listától függ. Markó szerint körvonalazódik egy megegyezés Tőkés László püspökkel az RMDSZ-listáján való jelöltetésről. Markó megismételte, a végleges EP-listáról a szeptember 8-ai ülésén dönt a Szövetségi Képviselők Tanácsa. (mediafax, parika rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS