2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bakk: a legjobb pillanatot veszítették el a rendszerkonstituáló alkura

2007. szeptember 06. 15:36, utolsó frissítés: 15:54

Bakk Miklós politológus, a BBTE tanára a következőképpen kommentálta a Transindexnek Markó-Tőkés találkozó eredménytelenségét:

“A tárgyalások sikertelenül zárultak, és ezzel a legjobb pillanatot veszítették el az erdélyi magyar politikai szereplők ahhoz, hogy hosszú távra is megalapozzák az erdélyi magyar politika új keretét. Egyfajta "rendszerkonstituáló" alku lehetett volna az eredmény, mely garanciákkal is szabályozhatta volna a következő évek politikai folyamatait.

Az EP-választás csupán kihívás volt, a stratégiai értelemben megoldandó feladat viszont az volt, hogy a felek hosszabb távra nézve is megállapodjanak arról, mely területeken, milyen szabályok közt marad a politikai verseny, és melyek azok a területek és kérdések, amelyekre nézve konszenzusteremtő mechanizmusokat hoznak létre, intézményesítenek.

Egy ilyen, erdélyi magyar "konszenzusos demokrácia" esélye nem veszett még végleg el – e tekintetben a részleges eredmények (pl. a negatív kampánytól való tartózkodás) is fontosak –, azonban később ezt már jóval nehezebb lesz kialakítani. De mindenképpen meg kellene próbálni a jövő év elején, az EP-választások tanulságainak ismeretében, a helyhatósági választások előtt, főleg ha azokon az RMDSZ-szel szemben indul a frissen bejegyzett Magyar Polgári Párt (MPP)” – zárta kommentárját Bakk. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS