2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: érdemes létrehozni az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, de ennek még nincs finalitása

2007. szeptember 06. 19:13, utolsó frissítés: 19:13

Mi az RMDSZ álláspontja azután, hogy Tőkés László visszautasította a szövetség EP-listáján való szereplést?

– Nem Tőkés László ellen fogunk szólni az elkövetkező időszakban, nem folytatunk negatív kampányt, annak ellenére, hogy nem tagadom, rossz döntés volt. A szövetség holnap tárgyal az RMDSZ végleges választási listájáról, majd ezt a szombati SZKT elé terjesztjük elfogadásra. A mai fejlemény nem azt jelenti, hogy nem maradunk személyközi viszonyban Tőkés Lászlóval; az elkövetkező időszakban meg kell találni annak a módját, hogy a politikai célokhoz politikai eszközöket rendeljünk.


A visszautasítás mögött a Tőkés Lászlót támogató szervezetek nyomásgyakorlása áll, vagy esetleg saját döntése alapján a református püspök elfogadta volna az RMDSZ ajánlatát?

– Nem kommentálnám, hogy személy szerint vállalta volna vagy sem az RMDSZ listáján való szereplést. Ez volt a végső döntése. Nyilván Tőkés azokra hallgatott, akik a döntéselőkészítés során körülvették, támogatták őt.


Megalakul-e a két fél együttműködési kereteként az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF)?

– Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot érdemes létrehozni – persze ez nem ma fog létrejönni –, de szükség van a politikai opciók, politikailag vitás kérdések áttárgyalására, közös célok leszögezésére. Ennek azonban még nincs finalitása, tekintettel arra, hogy nem jött létre a két fél között teljes körű megállapodás.


Elfogadta volna az RMDSZ az ellenzék programját, ha létrejön a közös választási lista?

– Az RMDSZ mindvégig nyitott volt Tőkés László és az őt képviselő szervezetek irányába. Az RMDSZ ma nyújtotta át azt a dokumentumot, amelyet kiindulópontja lehet egy közös programnak, illetve azt a cselekvési tervet, melyet a szövetség támogat.

Mondanom sem kell, hogy az RMDSZ hajlandó lett volna kompromisszumot kötni, ez a tárgyalások folyamán is érzékelhető volt. De nem érdemes kommentálni, hogy miért nem írtuk alá az együttműködési programot.


Más hangnemben zajlott volna a tárgyalás, ha négyszemközt ültek volna asztalhoz Tőkés Lászlóval?

– Valószínűleg igen, de kinek-kinek a maga döntése volt, hogy kivel jelenik meg vagy kit választ a küldöttségébe. Ebbe az RMDSZ nem kívánt beleszólni. Mi is szabadon állítottuk össze tárgyalócsoportunkat. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS