2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toró: komoly esélyt szalasztottunk el mindannyian

2007. szeptember 06. 18:23, utolsó frissítés: 19:13

A Markó-Tőkés tárgyalás utáni sajtótájékoztatón jelen lévő politikusok közül Toró T. Tibor kommentálta a Transindex számára a legrészletesebben a fejleményeket. Az RMDSZ képviselőházi frakciójának a tagja, aki a tárgyalásokon az EMNT-t képviselte, Szilágyi Zsolt mellett a legfontosabb tagja volt Tőkés egyeztető csapatának.

„Nagyon sajnálom, hogy nem lett közös lista, mert sokat dolgoztunk ezen: egy hónapos munka, és már azelőtt is dolgoztunk rajta. Szerintem össze lehetett volna hozni egy hosszú távú együttműködést, amennyiben a felek rugalmasabban álltak volna hozzá. A megállapodás elmaradásának oka az, hogy az RMDSZ vezetői nem tudták meglépni a szemléletváltást. És ennek is csak egy puhább formájáig jutottak el, a politikát irányító keményebb részekhez


nem voltak hajlandóak hozzányúlni.

A tárgyalássorozat alatt megjelent dokumentumok nagyjából igazolják, hogy komoly, és valóban az erdélyi magyar politikai rendszer reformját megalapozó megállapodás nehezen születhetett volna meg. Illetve egy olyan keretegyezség jöhetett volna létre, amelyben benne van minden, vagy akár annak az ellenkezője is, tehát a politikai széljárástól függően lehetett volna belemagyarázni egyes elemeket, vagy éppenséggel elfelejteni benne létező dolgokat.

Azt hiszem, komoly esélyt szalasztottunk el mindannyian, csak remélni tudom, hogy ez nem vezethet oda, hogy az erdélyi magyar politikai elit egymásnak esik, és


olyan sebeket ejtenek egymáson,

amelyeket későbbi tárgyalásokkal már nem lehet begyógyítani. Biztató az, hogy történt azért egy szóbeli megállapodás arról, hogy létrejön az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum, amely végül is magasabb szintre emeli és ráadásul intézményes keretet biztosít a következő időszak stratégiai egyeztetéseinek.

Mert mindentől függetlenül erre szükség van, nemcsak azért, mert jövőre lesz még egy választás, hanem azért, mert az erdélyi magyarságnak vannak stratégiai céljai, érdekei, és ezeknek érvényt kell szerezni, függetlenül attól, hogy a vezetők erről mit gondolnak. Reménykedem abban, hogy nem áll itt meg a dialógus. Mi mindenképp azt szerettük volna, hogy


az EMEF már holnap induljon,

mert minden perc, amit elvesztegetünk, a tárgyalástól veszi el az időt. Remélem, hogy a holnapi Szövetségi Egyeztető Tanácson, illetve a szombati marosvásárhelyi SZKT-n nem fognak olyan döntéseket hozni, amelyek ezzel ellentétesek, és mielőbb várom, bármelyik nap, akár jövő héten az egyeztető fórum megalakulását.

Az EMEF lesz az a hely, ahol talán pótolni lehet a most elszalasztott lehetőségeket, de nyilván lassabb ritmusban. Most volt azért egy kényszerítő erő, ez a határidő a megállapodásra. Hogyha ez nem létezik, akkor kérdéses, az RMDSZ vezetőiben mekkora kompromisszumkészség, hajlandóság lesz, hogy hozzányúljanak azokhoz a részekhez, amelyekhez nem voltak hajlandóak hozzányúlni.

Én azon leszek, hogy ez megtörténjen. Ehhez keresem a szövetségeseket mindkét táborból, az összes táborból, amely most létezik az erdélyi magyar politikában, és remélem, meg is fogom ezeket találni” – foglalta össze kérdésünkre a politikus. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS