2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó és Toró kommentárja az egyeztetés kudarcáról

2007. szeptember 06. 19:52, utolsó frissítés: 19:56

Toró: komoly esélyt szalasztottunk el mindannyian

Toró T. Tibor: – Nagyon sajnálom, hogy nem lett közös lista, mert sokat dolgoztunk ezen: egy hónapos munka, és már azelőtt is dolgoztunk rajta. Szerintem össze lehetett volna hozni egy hosszú távú együttműködést, amennyiben a felek rugalmasabban álltak volna hozzá. A megállapodás elmaradásának oka az, hogy az RMDSZ vezetői nem tudták meglépni a szemléletváltást. És ennek is csak egy puhább formájáig jutottak el, a politikát irányító keményebb részekhez nem voltak hajlandóak hozzányúlni.

A tárgyalássorozat alatt megjelent dokumentumok nagyjából igazolják, hogy komoly, és valóban az erdélyi magyar politikai rendszer reformját megalapozó megállapodás nehezen születhetett volna meg. Illetve egy olyan keretegyezség jöhetett volna létre, amelyben benne van minden, vagy akár annak az ellenkezője is, tehát a politikai széljárástól függően lehetett volna belemagyarázni egyes elemeket, vagy éppenséggel elfelejteni benne létező dolgokat.

Azt hiszem, komoly esélyt szalasztottunk el mindannyian, csak remélni tudom, hogy ez nem vezethet oda, hogy az erdélyi magyar politikai elit egymásnak esik, és olyan sebeket ejtenek egymáson, amelyeket későbbi tárgyalásokkal már nem lehet begyógyítani.

>> tovább a teljes interjúhoz >>

____________________

Markó: érdemes létrehozni az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot, de ennek még nincs finalitásaMi az RMDSZ álláspontja azután, hogy Tőkés László visszautasította a szövetség EP-listáján való szereplést?

Markó Béla:
– Nem Tőkés László ellen fogunk szólni az elkövetkező időszakban, nem folytatunk negatív kampányt, annak ellenére, hogy nem tagadom, rossz döntés volt. A szövetség holnap tárgyal az RMDSZ végleges választási listájáról, majd ezt a szombati SZKT elé terjesztjük elfogadásra. A mai fejlemény nem azt jelenti, hogy nem maradunk személyközi viszonyban Tőkés Lászlóval; az elkövetkező időszakban meg kell találni annak a módját, hogy a politikai célokhoz politikai eszközöket rendeljünk.

A visszautasítás mögött a Tőkés Lászlót támogató szervezetek nyomásgyakorlása áll, vagy esetleg saját döntése alapján a református püspök elfogadta volna az RMDSZ ajánlatát?

– Nem kommentálnám, hogy személy szerint vállalta volna vagy sem az RMDSZ listáján való szereplést. Ez volt a végső döntése. Nyilván Tőkés azokra hallgatott, akik a döntéselőkészítés során körülvették, támogatták őt.

Megalakul-e a két fél együttműködési kereteként az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF)?

– Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot érdemes létrehozni – persze ez nem ma fog létrejönni –, de szükség van a politikai opciók, politikailag vitás kérdések áttárgyalására, közös célok leszögezésére. Ennek azonban még nincs finalitása, tekintettel arra, hogy nem jött létre a két fél között teljes körű megállapodás.

>> tovább a teljes interjúhoz >>

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS