2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés András: nem lenne tragédia, ha mindkét fél kiesne az EP-ből

2007. szeptember 07. 11:09, utolsó frissítés: 12:36

„Egyértelmű, hogy Tőkés László egyéni jelölését támogattam. Meggyőződésem, és tapasztalatom – mivel Maros megyében a 24 ezer aláírás mindegyikénél bábáskodtam –, hogy az RMDSZ sem Tőkés Lászlóval, sem nélküle nem jutna be, nyilatkozta lapunknak a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) Maros megyei elnöke.

Ilyen értelemben teljesen logikus, hogy kapcsoljuk össze ezt a potenciális rendszerváltással; az egypártrendszer sorsára jutna az erdélyi magyarság pluralizmus nélkül – ez ellen előbb-utóbb harcolni kell ” – magyarázta a Markó-Tőkés csúcstalálkozó után Tőkés András a Transindexnek.

„Nincs demokrácia ellenzék nélkül. Minden politikai szervezet „elkurvul”, ha nincs egy ellenzék, aki a körmére nézzen, és ez megtörtént az RMDSZ-szel. Ez egy természetes folyamat vége és kezdete” – így a református püspök testvére.

„Azt hiszem, hogy mindenki taktikai szempontból közelíti meg a kérdést. Taktikai szempontból nem lenne tragédia, ha mindkét fél kiesne az EP-ből. Sokkal nagyobb tragédia ennél, ha nem tudjuk megvalósítani a pluralizmust. De meggyőződésem, hogy Tőkés Lászlónak Maros megyében meglesz a 70 ezer szavazata. A demokrácia minden áldozatot megér."

A püspök-politikus választási kampányát illetően Tőkés András elmondta: tovább keresik azokat az embereket és azokat a módozatokat, amivel be lehet juttatni megfigyelőket a választási körzetekbe. Ugyanis a választási csalás veszélye a legnagyobb.

„Jó példa erre az eset, amikor a jobbágytelki önkormányzati választásokon indultam – megjegyzem abban a faluban, melyben a feleségem közvetlen rokonsága is lakik – hivatalosan tizenegy voksot kaptam, miközben a szomszédos Hodákon (teljességgel román lakosú település - szerk. megj.) tiznekilenc szavazatot gyűjtöttem be. Ilyen nem létezik, Jobbágytelkén a közvetlen rokonságban legalább ötvenen szavaztak rám” – magyarázta Tőkés András, aki "civilben" fizika szakos tanár.

A legnagyobb kérdés tehát a választások tisztaságának biztosítása – erre kell helyezni a súlypontot – zárta a Maros megyei MPSZ-elnök. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS