2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tabajdi Strasbourgban: jogos igény az önálló Bolyai Egyetem

2007. szeptember 07. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

Teljesen jogos igény Erdélyben az önálló Bolyai Egyetem megteremtése – hangsúlyozta Tabajdi Csaba Strasbourgban. Az MSZP európai parlamenti küldöttségének vezetője egyben az EP-ben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup elnöke is. Ennek csütörtöki ülésén felhívta a figyelmet arra, hogy Európában az erdélyi magyar közösségnél nagyságrenddel kisebb lélekszámú kisebbségi közösségeknek, mint a dél-tiroli németeknek, a macedóniai albánoknak, a svédországi finneknek, a katalánoknak, a norvégiai számiknak is biztosított az önálló, államilag finanszírozott anyanyelvi felsőoktatás.

Az ülésen Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke, akit a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemről (BBTE) a magyar feliratok kifüggesztése miatt korábban elbocsátottak, és jelenleg egy rangos németországi kutatóintézet munkatársa, előadásában elmondta: a BBTE-n az ismeretlen személyek által kihelyezett "Dohányozni tilos" és "Rauchen verboten" magyar és német nyelvű táblákat az egyetem vezetése a tudomásszerzést követően ismét eltávolíttatta, holott a román oktatókat és diákokat nem zavarják a magyar és német feliratok.

Hantz Péter kérte az Intergroup segítségét az önálló Bolyai Egyetem megteremtéséről szóló írásbeli EP-nyilatkozat elfogadtatásához. Elmondta, hogy a BBTE magyar oktatói mellett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem oktatói is szorgalmazzák az intézmény magyar karainak beindítását.

Tabajdi Csaba az Intergroup támogatásáról biztosította a törekvést, és leszögezte: a magyar feliratok magától értetődő szükségességén túl "abszolút legitim igény az önálló Bolyai Egyetem megteremtése is".

Henrik Lax, a svédajkú finnek EP-képviselője, az Intergroup alelnöke felajánlotta, hogy mindenben segíti a Bolyai Egyetem ügyét. Schöpflin György magyar néppárti EP-képviselő megjegyezte, hogy a két vagy több különböző nyelven oktató felsőoktatási intézmények sehol sem működnek igazán jól: például a svájci fribourgi/freiburgi egyetemen a német és a francia közösség között állandóak a súrlódások.

Eluned Morgan brit (walesi) képviselőnő beszámolt a walesi nyelv reneszánszáról. Mint elmondta, az elmúlt tíz évben sikerült megállítani a nyelvi asszimilációt, és jelentős mértékben növelni a walesiül beszélők arányát. Tabajdi a walesi nyelv reneszánszát valóságos csodának nevezte. Szerinte valamennyi európai kisebbség tanulhat abból, hogyan lehet megállítani a nyelvi asszimilációt a világ legerősebb nyelvével, az angollal szemben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS