2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovóról és a klímaváltozásról is tárgyalt Barroso és Tăriceanu

2007. szeptember 07. 14:03, utolsó frissítés: 14:03

A koszovói rendezés, a november 25-i romániai európai parlamenti választások, a romániai igazságügyi reform, a korrupció elleni küzdelem és a világszintű klímaváltozás témája egyaránt szerepelt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök pénteki bukaresti megbeszélésein.

Az eszmecsere után a két politikus a televíziók által egyenes adásban közvetített sajtónyilatkozatában egyaránt kiemelte Románia tevékeny szerepét az európai integráció bővítésében.

Tăriceanu megállapította: országa rendkívüli komolyságról tett tanúbizonyságot az utóbbi nyolc hónapban, amióta belépett az Európai Unióba, hozzájárulva egy egységesebb és erősebb Európa kiépítéséhez. Románia világszinten is befolyásos szereplővé vált - tette hozzá. Barroso elmondta, hogy őszinte párbeszédet folytatott a román kormányfővel. Kifejezte szolidaritását a romániai árvizek károsultjaival, akiket az idén ráadásul az aszály is sújtott. Ígéretet tett, hogy az Európai Bizottság segítséget nyújt majd a természeti csapás által érintett lakosságnak.

Barroso elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Románia jelentős fejlődést ért el számos területen az európai uniós csatlakozás óta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a mezőgazdaság számára elkülönített alapok felhasználása terén még vannak hiányosságok. Júniusban és júliusban például történtek előrelépések a közvetlen támogatások kifizetését könnyítő Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer (IACS) kiépítése terén, de számos minőségi kifogás merült fel a földparcella azonosító rendszert (LPIS) illetően. Barroso kifejezte reményét, hogy a román kormány nagyobb figyelmet szentel majd e problémának, mert ha azt nem sikerül orvosolni, az EU kénytelen lesz alkalmazni a védzáradékot ezen a területen.

Barroso arra a témára utalt ezzel, amely az egyik fontos szempont volt Románia EU-felvételekor. Brüsszel azt várja Bukaresttől, hogy a mezőgazdasági támogatások javarészét az uniós előírásokkal összhangban kezelje és folyósítsa. A földparcella-azonosító rendszer megfelelő színvonalú kiépítését az EU azért szorgalmazta, hogy ezzel a mezőgazdasági vállalkozók, földtulajdonosok pontosan meghúzhassák birtokaik határait, így támogatási kérelmeikben csak a valódi földméretekre szabott összegeket igényelhetik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS