2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Államtitkári látogatás oldotta meg a tanévkezdési gondokat Csángóföldön

2007. szeptember 07. 15:57, utolsó frissítés: 16:01

Feloldódtak a csángóföldi iskolai oktatás tanévkezdési gondjai – írja közleményében a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ). A szövetség honlapján olvasható beszámoló szerint csütörtökön Bákó megyében tett látogatást Pásztor Gabriella, az oktatási minisztérium államtitkára. Miután részt vett a Bákóban zajló, a magyar nyelv hivatalos iskolai oktatására meghirdetett versenyvizsgán, a Bákó Megyei Tanfelügyelőség képviselőivel együtt ellátogatott két olyan iskolába is, ahol korábban nagyobb gondokba ütközött a magyarórák megkezdése.

Gajdáron az iskola igazgatójával folytatott tárgyaláson kiderült, hogy az iskola vezetősége írásba foglaltan elutasítja a magyar nyelv bevezetésére vonatkozó kérvényeket, azaz megtagadja azt a törvényes jogot, amely az anyanyelv tanulására és tanítására vonatkozik. Mivel a szülők kitartottak kérvényeik mellett, iskolakezdéstől két csoportban tanulhatja az iskolában is a magyar nyelvet 42 gajdári gyerek.

Lujzikalagorban azonban erős iskolai, egyházi nyomásra írásban visszavonták a szülők a tavasszal megírt kérvényeket, így ezen a településen idén ősztől cupán iskolán kívüli foglalkozások keretében lesznek magyarórák – áll a közleményben. Az MCSMSZ jövőre ismét megpróbálja bevezetni az iskola órarendjébe is a magyarórákat.

Több moldvai csángó településen, ahol az előző években is volt iskolai magyaróra, az iskolák és a Bákó Megyei Tanfelügyelőség kevesebb órát hirdetett meg, mint amennyi törvényesen, a kérvények és az előző tanévben már a magyart anyanyelvként tanuló gyerekek számának figyelembevételével járt volna. Ovidiu Cojacaru Bákó megyei főtanfelügyelő a megbeszélés eredményeképpen a meghirdetett havi 130 óra helyett elfogadta a kért 207-et, és a kinevezéseket is aláírta. (csango.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS