2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frunda: Brüsszel az év meccse

2007. szeptember 08. 15:05, utolsó frissítés: 15:05

„A tárgyalások során minden képességünket és meggyőződésünket felhasználtuk a közös lista összeállítására, mégsem sikerült megegyezni a másik oldallal, de nem a mi hibánkból” – summázott Frunda György, az RMDSZ EP-listavezetője a szeptember 8-i marosvásárhelyi SZKT-n.

Frunda elmondása szerint nem kevesebb, mint ötször tárgyalt az RMDSZ Tőkés Lászlóval – fokozatosan fogadva el a másik oldal által bemutatott programtervezet 90%-át. Bármennyit fogadtak volna el a követelésekből, mindig lett volna egy másik kérés, amin elbukott volna az egyezség – vélte.

Mint elmondta, azért vállalta a jelölést – annak ellenére, hogy tavasszal elutasította az Európa Tanácsi (ET) munkájára hivatkozva – mert a brüsszeli képviselettől függ elsősorban a kisebbségi jogok európai színtéren történő érvényesítése.

„Brüsszel az év meccse a romániai magyarság számára, ha nem leszünk ott az Európai Parlamentben, sánta marad az erdélyi magyar képviselet. Brüsszelben fogják kidolgozni az európai kisebbségügyi törvényt, ez pedig prioritásértékű az erdélyi magyarság számára. Ezért vállaltam a képviseletet” – indokolt Frunda indulását az EP-választásokon.

Hozzátette: az RMDSZ kampánya pozitív kampány lesz. Tőkésnek azonban azt is meg kellene fontolnia az RMDSZ ajánlatának elutasítása után, hogy visszalépjen az EP-választásokon az RMDSZ javára.

„Nem az elkövetkező másfél, két évben akarunk ott lenni az EP-ben, hanem az elkövetkező 20-30 évben, ezért vállaltam el a jelölést” – zárta SZKT-s felszólalását a szenátor. (tudosítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS