2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megalakult a Jobbközép Pólus

2007. szeptember 10. 16:45, utolsó frissítés: 2007. szeptember 11. 10:36

Jobbközép Pólus (APCD) néven pártszövetséget hozott létre a hétvégén a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNŢCD) és a Népi Akció (AP). Az új politikai szövetség programját, több hónapos egyeztetés után a három alakulat elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu, Marian Miluţ és Emil Constantinescu ismertette szombaton a temesvári operaházban.

A Jobbközép Pólus – melynek alapdokumentumát júniusban írta alá a három pártelnök – liberális és kereszténdemokrata elvek és értékek felvállalásával, a román baloldal alternatívájaként jött létre. A választási koalíció elsősorban a fiatalok aktív részvételét támogatja a döntéshozatalban, emellett a szabad piacgazdaságot és a középosztály érdekeit.

A jobb-közép szövetség célja a 2008-as helyhatósági és parlamenti választások megnyerése, a megállapodás szerint azonban a PNL, PNŢCD és AP külön jelöltlistákat állít az európai parlamenti és hazai parlamenti választásokra, mivel a liberálisok és a parasztpártiak más-más európai pártcsalád tagjai.

Călin Popescu-Tăriceanu azzal indokolta a Jobbközép Pólus létrehozását, hogy jelenleg a romániai politikusok többsége a jobboldal támogatójának vallja magát, még azok is, „akik Marx és Engels elveinek méltó követői voltak”. „A valóban jobboldali politikát folytató erők világos elhatárolása érdekében jött létre a jobboldali koalíció” – fejtette ki Tăriceanu a hétvégén.

Emil Constantinescu AP elnök szerint a Jobbközép Pólusnak a neokommunista erőkkel kell szembeszállnia. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS