2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu: ne az állam finanszírozza ortodox katedrálisok építését!

2007. szeptember 10. 16:58, utolsó frissítés: 16:58

Elhamarkodottnak nevezte Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök a szenátus határozatát, mely értelmében az államnak kell finanszíroznia a Nemzet Megváltása Katedrális megépítését Bukarestben.

„A kormány hozzájárulhat anyagilag az építkezéshez, de világi államban élünk, és Európában sehol sem a kormány feladata a templomok építése. Romániában az ortodoxok mellett katolikusok, görög katolikusok és protestánsok is élnek. Azt hiszem, kissé elhamarkodott döntésről van szó. Nagyon helyes, ha a szenátorok támogatják az ortodox egyházat, de nem hiszem, hogy ennek ez lenne a legmegfelelőbb kinyilvánítási formája” – szögezte le a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában a kormányfő.

Tăriceanu egyben rámutatott, a kormány biztosítani kívánja a felekezetek egyenjogúságát, és a kabinet egyházakhoz való viszonyát jól jellemzi az a tény, hogy az államkasszából finanszírozzák a papok fizetését.

A szenátus még kedden határozott arról, hogy a katedrális megépítésének költségeit fele-fele arányban a román ortodox egyház patriarkátusa, illetve a kormány biztosítsa. A Nagy-Románia Párt (PRM) által benyújtott törvényjavaslatot nagy többséggel, egyetlen ellenszavazat és öt tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

Gheorghe Funar nagy-romániás szenátor a döntést úgy indokolta, bár 2005-ben, amikor a kormány sürgősségi rendeletben döntött a katedrális megépítéséről, még arról volt szó, hogy a költségeket teljes egészében az egyház fedezi, az építési telek tulajdoni viszonyai körül fölmerült gondok, valamint az egyház pénzhiánya indokolttá tették az állami szerepvállalást. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS