2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

INSOMAR felmérés: 41%-os demokrata fölény

2007. szeptember 10. 17:21, utolsó frissítés: 17:21

41 százalékkal a Demokrata Pártnak (PD) lenne a legnagyobb támogatottsága, ha a jövő vasárnap parlamenti választásokat tartanának – derül ki az INSOMAR közvéleménykutató intézet napokban közzétett felméréséből.

A második helyen a Szociáldemokrata Párt (PSD) végezne 18 százalékkal, majd követné őt a Nemzeti Librális Párt (PNL) 12 százalékkal és az Új Generáció Kereszténydemokrata Párt (PNG-CD) 9 százalékkal.

A Nagy-Románia Párt (PRM) és a Liberális Demokrata Párt (PLD) a szavazatok 5 százalékát kapná, míg az RMDSZ csupán 4 százalékot érne el.

A politikusok népszerűségi listáját az INSOMAR szerint Traian Băsescu államfő vezeti, aki a lakosság 54 százalékának bizalmát élvezi. A második Theodor Stolojan és George Becali áll 33, illetve 32 százalékkal. Őket követi Emil Boc (28 százalék) , Mircea Geoană (22 százalék), és Călin Popescu-Tăriceanu (21 százalék).

A népszerűségi lista utolsó helyein Dan Voiculescu és Markó Béla szerepel 9, illetve 8 százalékkal – mutat rá a felmérés.

A megkérdezettek körében, egyébként évek óta változatlanul az egyház élvezi a legnagyobb bizalmat (84 százalék), a második és a harmadik a hadsereg és a média 75, illetve 58 százalékkal.

A válaszadók 45 százaléka véli úgy, életszínvonala nem változott az utóbbi egy évben, 30 százalék szerint romlott, 25 százalék szerint pedig javult életminősége.

Az augusztus 29. és szeptember 4. között 1197 személy megkérdezésével készült felmérés hibaszórása plusz-mínusz 2,8 százalék. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS