2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

63%-kal nőtt idén a kereskedelmi mérleghiány

2007. szeptember 11. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

63%-kal 11,5 milliárd euróra növekedett január és július között a kereskedelmi mérleg hiánya az egy évvel korábbi helyzethez képest – közölte a országos statisztikai hivatal. A deficit növekedésében az unióba történt belépés és a lej drágulása játszott közre. Az import (CIF bázison) 28,6%-kal 28,3 milliárd euróra nőtt az első hét hónap alatt, a kivitel 12,4%-kal 16,7 milliárd euróra növekedett.

A külkereskedelmi forgalom Románia uniós tagfelvétele óta romlott erőteljesen. Az év eleje óta ugyanis megszűntek az uniós tagországokkal szembeni korábbi importadók, és a lej gyors árfolyamdráguláson ment keresztül – a lej 7%-kal drágult az euróhoz képest hét hónap alatt.

Ez számos kisebb gyártót tevékenysége felhagyására késztetett, és gyors eltolódást idézett elő az alacsony hozzáadott értékű kivitelről, köztük a textilexportról. Ugyanakkor viszont a gazdaság modernizálása az import gyors növekedésével jár.

A kereskedelmi mérleg hiányával együtt a folyó fizetési mérleg is gyorsan romlott: a hiány duplázódott és ezzel 7,81 milliárd euróra nőtt az első félévében. A közgazdászok szerint a mérleghiány a lej erőteljes gyengülését válthatja ki, ha a külföldi befektetések mérséklődnek, vagy a globális piacok nagyobb fenntartással viseltetnek a feltörekvő gazdaságok iránt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS