2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tovább gyorsult az infláció augusztusban

2007. szeptember 12. 12:48, utolsó frissítés: 12:48

Augusztusban átlagosan 0,86%-kal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,96%-kal voltak magasabbak, mint tavaly augusztusban – jelentette a statisztikai hivatal kedden.

Márciusban a tizenkét havi infláció a rendszerváltás óta a legalacsonyabbra, 3,66%-ra csökkent, azóta kissé gyorsul, júliusban 3,99%-os volt. Decemberben 4,87%-os, 2005. decemberében 8,6%-os volt.

A bérek és a fizetések továbbra is gyors emelkedése közepette az inflációt egyelőre viszonylag féken tartja, hogy a közkiadások elmaradnak a tervezettől. Az erős gazdasági növekedés, az EU-beli munkabér-konkurencia és az aszály miatt csökkenő mezőgazdasági termelés miatt azonban az év vége felé kissé tovább gyorsulhat az infláció, habár az elemzői előrejelzések átlaga így sem haladja meg tizenkét hónapra számolva a 4,3%-ot decemberre. A Román Nemzeti Bank előrejelzése a decemberi tizenkét havi inflációra 3,7%. Az év végi célsávja 3-5%-os, a jövő év végére 2,8-4,8%-os.

Augusztusban az élelmiszerek kiugróan, 1,7%-kal drágultak júliushoz képest. Az átlagos havi drágulás idén augusztus végéig 0,3%-os volt, ugyanakkora, mint a tavalyi első nyolc hónapban, de az élelmiszerek havonta átlagosan 0,4%-kal drágultak, miután tavaly az első nyolc hónapban havonta átlagosan 0,1%-kal csökkent az áruk. A fogyasztási cikkek viszont az idei első nyolc hónapban havonta csak átlagosan 0,2%-kal drágultak, tavaly még 0,7%-os volt a havi áremelkedés e cikkeknél.

Tavaly augusztustól már rendre alacsonyabb volt az infláció, mint bármikor a rendszerváltás óta, így a tavalyi végeredmény kényelmesen a bank 4-6%-os év végi célján belül maradt. 2005. decemberben még nem sikerült teljesíteni a 6,5-8,5%-os év végi célt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS