2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újratárgyalja a DNA Năstase Zambaccian ügyiratát

2007. szeptember 12. 14:19, utolsó frissítés: 14:20

Engedélyt kért a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) az államelnöki hivataltól Adrian Năstase szociáldemokrata képviselő elleni bűnvádi eljárás elindítására – a most kezdeményezett eljárással az ex-kormányfőnek ez a hatodik bűnügyi dossziéja, melyben a fővárosi Zambaccian utcában található mintegy 1,5 millió euró értékű telek és ingatlan megszerzésének körülményeit vizsgálják.

A “Zambaccian” ügyben a volt miniszterelnököt megvesztegetésért és hivatali befolyással való üzérkedésért vádolja a DNA. Az ügyészségnek azért kellett engedélyt kérnie az elnöktől az eljárás elindítására, mivel az alkotmánybíróság júniusi döntése értelmében, a volt köztisztszéget hordozó személyeket ugyanolyan eljárás szerint kell vizsgálni akár a jelenleg köztisztségben állókat. Ennek alapján pedig az ügyészek a közjogi személyek vizsgálatára kötelesek az államfőtől vagy parlamenttől engedélyt kérni.

A mostani bűnvádi eljárás mellett, a szociáldemokrata politikust másik öt bűnügyi dossziéban vizsgálják. Két esetben megvesztegetésért, megvesztegetés elfogadásáért és hivatali befolyással való üzérkedésért vádolják. Egy másik bűnvádi eljárás a Tamara nagynéni ügyként ismert dosszié, melyen belül a politikust pénzmosással vádolják. Emellett Fănel Păvălache volt kormányzati tanácsadó feljelentette Năstaset a DNA-nal – a volt állatanácsos elmondta, ő maga szállított a képviselő irodájába bőröndben egy milliárd lejt. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS