2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasította a Macovei féle DIICOT-törvényt a szenátus

2007. szeptember 12. 16:51, utolsó frissítés: 16:52

Elutasította a szenátus szeptember 10-én, a Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Nyomozó Hatóság (DIICOT) működését szabályozó törvényt. A 2006/131-es számú rendeletet, amelyet még Monica Macovei igazságügyi minisztersége idején terjesztettek a törvényhozás elé, korábban a képviselőház is elutasította, azzal a megjegyzéssel, hogy a rendelet hatálya idején végrehajtott ügyészségi lehallgatások eredményeit is semmisnek kell tekinteni.

A szenátus jogi bizottsága olyan kiegészítő jelentést csatolt a rendelet elfogadásáról szóló törvényjavaslathoz, amely kiiktatja azt a paragrafust, miszerint ügyészek bírósági engedély nélkül megfigyelhetik a nyomozott személyek bankszámláit, illetve lehallgathatják telefonbeszélgetéseiket és ellenőrizhetik azok elektronikus postaládáját.

A rendelet eredetileg arra is felhatalmazta volna a nyomozóhatóság ügyészeit, hogy olyan súlyos ügyekben is nyomozzanak, amelyek nem a Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) hatáskörébe tartoznak; emellett a Legfőbb Ügyészség (PG) kasszájából saját költségvetést is biztosított volna a DIICOT számára.

Norica Nicolai liberális szenátor a rendelet elutasítása nyomán elmondta, a DIICOT tevékenységét két téren is korlátok közé szorították. Megengedhetetlen, hogy egy igazságszolgáltatási szerv telefonos lehallgatások útján gyűjtsön bizonyítékokat, a továbbiakban kizárólag törvényes úton gyűjthet adatokat – szögezte le a szenátor.

A képviselőház februárban alkotmányellenességre hivatkozva utasította el a jogszabályt, a Demokrata Párt (PD) kivételével az összes parlamenti alakulat arra az álláspontra helyezkedett, hogy a rendelet eredeti formájában korlátozza az egyéni szabadságjogokat. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS