2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új, önálló magyar tanintézményeket avatnak

2007. szeptember 12. 17:31, utolsó frissítés: 17:34

Szeptember 15-étől a Maros megyei Ákosfalván, valamint Szilágycsehben és Kézdivásárhelyen is önálló magyar iskola várja a magyar diákokat. Mindhárom településen helyi erőfeszítésből, és az RMDSZ hozzájárulásával, kormánytámogatásból új iskolaépületeket sikerült emelni: erre célra Kézdivásárhely 50 milliárd, Ákosfalva 12 milliárd, Szilágycseh pedig 1.5 milliárd régi lej értékű támogatásban részesült.

Szilágycsehben az eddigi vegyes tannyelvű iskola épületét bővítették ki, a korszerű létesítményben az idei tanévtől azonban már önálló magyar iskola működik. Az új épületet a szombaton, 14 órakor kezdődő tanévnyitó keretében avatják fel az RMDSZ képviselői, köztük Markó Béla elnök és Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter.

Ákosfalván ökumenikus istentiszteletet követően, vasárnap 12 órakor tartják az ünnepséget: az iskolát Markó Béla és Osváth Csaba polgármester adja át.

Kézdivásárhelyen szeptember 17-én, hétfőn 11 órakor kerül sor a Petőfi Sándor középiskola új épületének avatójára. A huszonnégy tantermes ingatlan építését a helyi önkormányzat a kilencvenes években kezdte el, a munkálatokat azonban a kormány jelentős, mintegy ötven milliárd lej értékű támogatásával fejezték be. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS