2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem exportálhat Románia sertést az EU-ba 2009 végéig

2007. szeptember 13. 10:06, utolsó frissítés: 10:06

Meghosszabbította az Európai Unió az élő sertés és a nem hőkezelt sertéshúsféleségek kivitelének tilalmát Romániából és Bulgáriából, mert továbbra is aggasztónak ítéli meg a két tagállamban a járványhelyzetet, mindenekelőtt a sertéspestis féken tartását – jelentette be az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben.

Mindkét ország vonatkozásában szeptember 30-ig tilalom van érvényben, de az EU-tagállamok állategészségügyi szakértői úgy ítélték meg, hogy mivel a sertéspestist nem sikerült ellenőrzés alá vonni, a korlátozást Bulgária esetében 2008. július 31-ig, Románia esetében 2009 utolsó napjáig meg kell hosszabbítani. Erre az EU-ba idén belépett két ország csatlakozási szerződése lehetőséget ad. A tilalmat a többi tagország állatállományának védelme indokolja – derül ki a brüsszeli közleményből.

Romániában idén egy nagyobb sertéstelep mellett 164 háztáji gazdaságban jelent meg a sertéspestis, míg Bulgáriában három kisebb gócot fedeztek fel. Az EU egyúttal meghosszabbította a járvány leküzdésére és az állatok oltására kidolgozott programokat. Jelezte azt is, hogy a mostani döntések mind Szófia, mind Bukarest esetében felülvizsgálhatók, a kór elleni küzdelem alakulásának függvényében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS