2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendkívüli bizottság dönt a Năstase elleni bűnvádi eljárás elindításáról

2007. szeptember 13. 10:46, utolsó frissítés: 10:52

Rendkívüli bizottságot hívott össze Traian Băsescu államfő a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérésére, mely a 115/1999-es miniszteri felelősségre vonatkozó törvény alapján dönt, Adrian Năstase szociáldemokrata képviselő elleni bűnvádi eljárás elindításáról.

A DNA eljárásának jogosságát elemző bizottság első alkalommal szeptember 17-én ül össze a Cotroceni-ben.

Az elnöki bizottság döntésére azért van szükség az ex-kormányfő “Zambaccian” néven ismert bűnügyi dossziéjának újratárgyalásához, mivel az alkotmánybíróság (CC) júliusban helyt adott a korrupcióval vádolt Năstase házaspár védőügyvédje kérésének. Eszerint a miniszteri felelősségrevonásra vonatkozó törvényt diszkriminatívnak, következésképpen alkotmányellenesnek ítélte. Ajánlásában megfogalmazta, a volt tisztségviselők esetében a köztisztségben állókhoz hasonló módon, bűnvádi eljárás megkezdéséhez a parlament vagy az államfői hivatal engedélyét kell kérni.

Az alkotmánybíróság döntését követően Năstase “Zambaccian” ügyiratát, mely tárgyát egy 1,5 millió euró értékű fővárosi ingatlan képezi, a DNA kénytelen volt befagyasztani. (newsin/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS