2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely-Iaşi autópálya: három nyomvonalterv közül választanak

2007. szeptember 13. 10:48, utolsó frissítés: 12:30

Három különböző nyomvonalterv közül választ majd a közlekedési tárca a Moldvát Erdéllyel összekötő autópálya számára, amelynek munkálatai két év múlva kezdődnének. A szállítási minisztérium bemutatta a három tervet a mintegy 320 kilométeres majdani autópályával kapcsolatosan, amely a Iaşi megyei Sculeni határátkelőt a tervek szerint 2013-ban kötné össze Marosvásáhellyel.

Ludovic Orban szállítási miniszter úgy nyilatkozott: a 2009-ben induló munkálatokat nyugati minta alapján, koncessziós szerződés keretében öt szakaszra bontva, öt különböző kivitelezővel végeztetnék el. A szállítási tárca a koncessziós építési móddal kapcsolatban korábban a spanyolországi, portugáliai és olaszországi tapasztalatokat vizsgálta meg.

A bemutatott három nyomvonal közül a végső változatot még októberében kiválasztják. Az első variáns szerint a sztráda Marosvásárhely déli részéről kiindulva Szováta – Gyergyószentmiklós – Békás – Piatra Neamţ – Roman – Târgu Frumos – Iaşi – Sculeni nyomvonalon haladna.

A második lehetőség szerint az út Marosvásárhely északi feléből Moldva felé a Neamţ megyei Oslobeni és a Iaşi megyei Mirosloveşti– Pascani – Târgu Frumos érintésével haladna a határ felé. A harmadik változatot a szakértők Marosvásárhely – Szászrégen – Maroshévíz – Târgu Neamţ – Pascani– Târgu Frumos – Iaşi – Sculeni vonalon képzelték el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS