2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak: határozatlan időre felfüggesztve a bányanyitási eljárás

2007. szeptember 13. 13:32, utolsó frissítés: 2007. szeptember 14. 10:42

Határozatlan időre felfüggesztette a verespataki aranykitermelés környezetvédelmi engedélyeztetési eljárását a Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés Minisztériuma (MMDD), arra hivatkozva, hogy a befektető által benyújtott terület- és városrendezési terv érvényessége törvényességi szempontból szintén felfüggesztettnek számít.

Mindezt Korodi Attila szakminiszter jelentette be, hozzátéve, hogy a tárca jogász szakértői konzultáltak egy ügyvédi irodával is – amelyik különben szerződéses alapon a minisztérium tanácsadója – és e véleményezésből kiindulva az engedélyeztetési eljárás szüneteltetését javasolták.

Mivel a Verespatakon külszíni fejtést tervező kanadai-román cég, az RMGC engedélykérelme a tárca szempontjából jelenleg nem hatályos dokumentum, így az engedélyeztetési eljárás sem folytatódhat. Ugyanis a bányaprojekt környezetterhelését bemutató kérelem tulajdonképpen a területrendezési engedély melléklete: és ha a területrendezési engedély jelenleg nincs érvényben,


akkor a környezetterhelési kérelemről sem lehet dönteni.


A tárca jogi szakvéleménye abból indul ki, hogy a közigazgatási jog egy új előírása kimondja: eleve semmisnek tekintendő minden olyan kérelem, amely megegyezik egy már korábban felfüggesztett, vele egyező tartalmú dokumentummal mindaddig, míg az eredeti kérelem sorsa bírósági eljárás során el nem dől.

"– Ez elvileg azt jelenti, hogy a bányaprojekt engedélyezési eljárása mindaddig szünetel, míg az a per le nem zárul, melyet egy nemkormányzati szervezet indított a Fehér megyei bíróság kereskedelmi és közigazgatási kollégiuma előtt azért, hogy a testület függessze fel az RMGC terület- és városrendezési engedélyét" – magyarázta Korodi Attila.

A perrel a szervezet azt érte el, hogy amíg a bírósági eljárás le nem zárul, ideiglenesen ne legyen érvényben az RMGC városrendezési engedélye.

Mivel a bányanyitás környezetvédelmi engedélyezési eljárás csak akkor folyhat le, ha a pályázó cég az összes dokumentum minden mellékletét benyújtja a tárcához, így érvényes területrendezési engedély nélkül nem folytatódhat a procedúra.

A miniszter a döntésről úgy nyilatkozott: nehéz volt meghozni, mert jogi szempontból "ritka bonyolult ez az eset". Korodi arra számít, hogy a minisztériumot valószínűleg a döntés nyomán


perelni fogja a bányaprojektben érdekelt vállalat.


A miniszter hangsúlyozta: a közigazgatási jogi eljárásról szóló törvényt (2004/554) idén augusztus 2-án módosították. Mivel a területrendezési engedély hosszú ideig ható következményekkel járó közigazgatási határozat, így indokolt volt az új törvényi előírást a Verespatak-RMGC esetre alkalmazni. A cég amúgy júliusban kapta meg az engedélyt.

A környezvédelmi tárca azonnal ismét össze fogja hívni az RMGC környezetterhelési kérelmét elbíráló szakértői testületet (CAT), amint a bíróság döntést hoz: vagy nem ad helyt a civil szervezet kérelmének, s így a területrendezési engedély újra érvényes lesz, vagy véglegesen felfüggeszti a dokumentumot.

A kanadai-román vegyesvállalatban amúgy a Minvest Deva nevű cég révén az állam is érdekelt 19,3 százalékkal. A kanadai fél, a Gabriel Resources a Rosia Montana Gold Corporation 80 százalékos tulajdonosa. A fennmaradó, 0,7 százaléknyi részvénypakettet a torontói tőzsdére vezették be, és magánszemélyek vásárolták fel.

Az Európa legnagyobb külszíni aranybányáját tervező RMGC eddig 200 millió dollárt fektetett be Romániában a beruházás megvalósítása érdekében, és 450 alkalmazottat foglalkoztat. A beruházás környezetvédelmi kockázataival kapcsolatosan azonban súlyos aggodalmak vannak, nem pusztán Magyarország, hanem a román és a nemzetközi civil és tudományos szervezetek részéről is, mivel az RMGC ciántechnológiás eljárással kívánja felszínre hozni az aranyat. (mediafax, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS