2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem lelkesedik Moldova és Ukrajna a román állampolgársági törvény könnyítése miatt

2007. szeptember 13. 14:40, utolsó frissítés: 14:59

Határozott felháborodást váltott ki Moldovában és Ukrajnában az, hogy a Tăriceanu-kormány 48 órával Băsescu elnök javaslatának elhangzása után könnyített az állampolgársági törvényen. Az államfő a múlt héten mondott beszédet a nagykövetek előtt, így fordulva a miniszterelnök és az igazságügy-miniszter felé:

"Van egy nagy kérésem: fontolják meg, hogy például a tizennyolcadik életévüket betöltött fiatalok, akik Romániában tanulnak, a középiskola elvégzése után vagy az egyetem befejezését követően automatikusan kapják meg a román állampolgárságot, amennyiben ezt kérik."

A hatályos állampolgársági törvényt ezután kormányrendelettel módosították, így könnyebb lett az állampolgárság megszerzése. A módosítás viszont továbbra sem biztosít előnyt etnikai alapon a határon túl élő románságnak,


vagyis az eddigi feltételrendszer marad.


A kérelmek elbírálása viszont eddig túlbonyolított és különösen lassú, bürokratikus folyamat volt, s a módosítás ezt egyszerűsíti. Például az állampolgársági kérelmekről döntő, különleges bírói testület eddig csak egy héten egyszer ült össze, de ezentúl folyamatosan tárgyalni fog a beérkezett iratokról.

Ami a reakciókat illeti, Kisinyov már korábban is többször, határozott hangon bírálta Bukarestet, mert az – szerinte – „állampolgár-verbuváló kampányt” folytat Moldova Köztársaságban. Tarlev miniszterelnök például leszögezte: „A kettős állampolgárság intézményét mi nem tartjuk jó megoldásnak; országunk lakóit valójában büszkeséggel kellene eltöltenie, hogy Moldova állampolgárai lehetnek, és ne meneküljenek el hazájukból, mikor az nehézségekkel küszködik”.

Románia ukrajnai nagykövete a Realitatea Tv-ben arról számolt be, hogy kijevi kormányzati tényezők szerint ezzel új konfliktusforrás keletkezett a Fekete-tengeri Kígyók szigetének hovatartozása miatt amúgy is feszült államközi viszonyban.

Băsescu javaslata – automatikusan kapjanak az érettségi bizonyítvány illetve az egyetemi diploma mellé állampolgárságot is azok a határon túli diákok, akik Romániában tanulnak – határozott fordulat lehet a belpolitikában.

A kormányzat a magyar kettős állampolgárság vitája idején, 2004 őszén éppen azzal az érveléssel állította maga mellé többek között az Európa Tanács nemzetközi jogi szakértői testületét, a Velencei Bizottságot, hogy nem szabad etnikai alapon kiszélesíteni az állampolgárságra jogosultak körét. Ez volt az ellenérve a Năstase-kabinetnek Budapesttel szemben korábban is, mikor a Fidesz-kormányzat kezdeményezte, kedvezmény (vagy státus-) törvény romániai alkalmazhatóságáról folyt az államközi vita. (figyelő.net/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS