2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bűnvádi eljárás Mitrea ellen: hozzájárulást kér a DNA az államfőtől

2007. szeptember 13. 15:55, utolsó frissítés: 15:55

Bűnvádi eljárás indításához kér hozzájárulást a jelenlegi és volt miniszterek vád alá helyezhetőségéről döntő államfői bizottságtól a főügyészség korrupcióellenes ügyosztálya, a DNA. A gyanúsított Miron Mitrea, a PSD-kormány volt minisztere, aki ellen a vádak a következők: csúszópénz elfogadása, csalásra való felbujtás és hivatali körben elkövetett hamisítás és hamisított iratokkal való visszaélés. Mitrea ügye ellen 49/P/2006 iktatószámmal készült vádirat.

Mitrea 2000 decembere és 2003 júniusa között az építésügyi és közlekedési, majd a Năstase-kormány átszervezése nyomán a közlekedési, építésügyi és turisztikai minisztériumot vezette, ez utóbbit 2003 júniusától 2004 decemberéig, a Tăriceanu-kabinet hivatalba lépéséig.

Az államfői bizottság engedélyére azért van szükség, mert az alkotmánybíróság (Ab) július 5.-i határozatában kimondta: a miniszteri felelősség törvényének hatálya a volt tárcavezetőkre is érvényes, tehát csak államfői engedéllyel indítható ellenük bűnvádi eljárás. Az Ab Adrian Năstase volt kormányfő korrupciós pere, az ún. Zambaccian-ügy kapcsán döntött így, Năstase ügyvédjének alkotmányossági kifogására válaszolva. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS