2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átvilágítás: Andrei püspök együttműködött a Securitate-val

2007. szeptember 13. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

Andrei Andreicuţ, Fehér megye ortodox püspöke politikai rendőrként tevékenykedett, a Securitate levéltárát vizsgáló bizottság tanácsának (CNSAS) megállapítása szerint. Andrei már a második, akit a a Román Ortodox Egyház (BOR) főpapjai közül érintettnek talál az átvilágító testület. Mindezt Mircea Dinescu költő-kiadó-üzletember, a CNSAS tagja jelentette be.

A CNSAS által feltárta tények: Andrei Andreicuţ-ot fiatalkorában úgy tudta beszervezni a Securitate, hogy megzsarolták amiatt, hogy közbenjárt valakinek az ortodox teológiai felvételije érdekében.

Az ortodox egyházvezetőkkel kapcsolatban 11-ükről talált arról szóló dokumentumokat a Securitate archívumát átvilágító testület, hogy valószínűleg együttműködtek a diktatúra titkosszolgálatával. A tizenegy érintettet a CNSAS meghallgatásra hívta a testület székhelyére, azonban az egyházi vezetők közül csak Andrei püspök tett eleget ennek. Bartolomeu Anania, a Kolozs-Fehér-Körösi és Máramarosi egyháztartomány metropolitája azt nyilatkozta, nem hajlandó megjelenni a CNSAS előtt.

Andrei Andreicuţ tavaly már sajtónyilatkozatban ismerte el, hogy aláírta az együttműködési megállapodást a Securitate-val, és arra hivatkozott, hogy tevékenykedése révén nem okozott kárt senkinek. Múltheti meghallgatása előtt azt nyilatkozta, egész életében zaklatta a Securitate

Eddig egyetlen olyan egyházi vezető volt, akiről a CNSAS megállapította, hogy együttműködött a Securitate-val: Nicolae Corneanu bánsági metropolita különben még a kilencvenes évek elején maga ismerte be a kollaborációt. A róla szóló dossziék átvizsgálása nyomán viszont az derült ki, hogy pénzjutalamat kapott a besúgásért. A CNSAS ortodox egyházat érintő átvilágító akciója azért váltott ki felháborodást a BOR vezető köreiben, mert egybeesett az új pátriárka megválasztásával. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS