2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasítja a NGO-szabályozás szigorítását a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány

2007. szeptember 13. 17:07, utolsó frissítés: 17:07

Arra kéri a kormányt a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány (FDSC), hogy ne terjessze be a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, mellyel a nemkormányzati szervezetek (NGO) működését szabályozó 2000/26-os kormányrendelet módosítanák. A FDSC fő kritikája az, hogy a kormány egyrészt indokolatlanul szigorítana a közhasznúság elismerésének feltételein, másfelől a módosított kritériumrendszer nem fogalmaz elég világosan.

A FDSC ügyvezető igazgatója, Ionuţ Sibian elmondta: a kormány tervei szerint csak az a civil szervezet kerülhetne közhasznú státuszba, amely bizonyítani tudná, hogy az általa futtatott programok költségvetésének 30 százalékát saját forrásaiból állni tudja.

"Így számos olyan NGO ellehetetlenülne, melyek most otthoni betegellátással, ápolással foglalkoznak, az egészségügy vagy az oktatási területén tevékenykednek közhasznú státuszban. A végeredmény csak az lenne, hogy azok kerülnének nehéz helyzetbe, akiken jelenleg épp ezek a szervezetek segítenek" – magyarázta Sibian.

A FDSC azt is kifogásolja, hogy a kormány nem konzultált az NGO-kkal a tervezett módosításról, pedig a civilek többször is tárgyalásra hívták az igazságügyi és a munkaügyi tárca illetékeseit. A kormány álláspontja viszont az, hogy mindenképpen szigorítani kell a közhasznúság feltételrendszerén. Egy civil szervezet közhasznú voltát a kabinet ismeri el. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS