2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigorítani tervezi az áfafizetést a pénzügyminisztérium

2007. szeptember 13. 17:29, utolsó frissítés: 17:29

Szeptember végéig zárja le a pénzügyminisztérium az adótörvénykönyvet módosító javaslatait: a tárca eltörölné a fordított adózás lehetőségét az építőiparban, változtatna a profitadózás menetén és azon is, ahogyan a nem román állampolgárok fizetik az adóikat – értesült a Newsin hírügynökség minisztériumi forrásból.

A fő újdonság az, hogy a tárca átalányadózást vezetne be a sütő- és kenyériparban, de arról még nincs végleges döntés, hogy ez mennyire indokolt a jelen helyzetben.

A többi változtatás főleg az adótörvénykönyv a hozzáadottérték-adóról (áfa, TVA) rendelkező részét érintené. Az indoklás: össze kell hangolni a törvény előírásait az adóeljárásjogi szabályozással. A tárca eltörölné a fordított adózás lehetőségét építési-szerelési munkálatok esetén, mert az intézkedést a gyakorlatban túl bonyolultnak bizonyult a legtöbb érintett vállalat esetében.

Jelenleg a fordított adózást a hulladék begyűjtésével, feldolgozásával, fakereskedelemmel foglalkozó cégek vehetik igénybe, illetve a csődbe jutott vállalatok élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A fordított adózás elve az, hogy az eladó által értékesített termék továbbra is áfaköteles (vagyis az áfafizetési kötelezettség hatálya alá tartozó ellenértéknek, adóalapnak minősül), csak éppen nem az eladó, hanem a vevő az adófizetésre – a TVA befizetésére – kötelezett személy, s ezt a helyzetet a számlán külön jelezni is kell.

A TVA-ról szóló további rendelezéseket azért kell módosítani, hogy hatékonyabban lehessen fellépni az adócsalás ellen, indokolja a pénzügyi tárca a tervezett módosításokat.

A profitadó kapcsán annyi változna, hogy évharmadi záráskor – nemcsak a pénzügyi év végén – is lehetne osztalékot bevételezni. Varujan Vosganian szakminiszter különben már korábban jelezte, hogy módosulni fog az adótörvénykönyv, de a főbb adók és illetékek mértéke nem emelkedik. (newsin, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS