2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Határmentessé válhat a román-magyar közúti forgalom 2010-re

2007. szeptember 14. 12:33, utolsó frissítés: 15:06

Románia és Magyarország útmatricáinak összehangolásáról, a két ország határához kapcsolódó metszéspontok problémáiról, a 2007-2013 közötti időszak infrastrukturális prioritásairól, valamint az autópálya-építés ütemterveiről tárgyalt csütörtökön Bukarestben a magyar-román közúti munkacsoport.

A román szállításügyi tárca küldöttségét Tánczos Barna államtitkár vezette, a partnerküldöttség élén Posta Zoltán, a magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezető állt.

A magyar delegáció részéről elmondták: a csütörtöki találkozón egyebek között arról tárgyaltak, miként oldhatnák meg, hogy mindkét oldalon az útdíjat már a szomszédos országban ki lehessen fizetni, és ne legyen gond a határátlépés után. Ezzel kapcsolatosan két autópálya-üzemeltető cég folytat tárgyalásokat, és január elsejétől ez a probléma várhatóan megoldódik – mondták.

A másik téma a két ország közötti tervezett autópálya-kapcsolatok meghatározása és pontosítása volt. E találkozási pontok három helyen lesznek: Csenger és Szatmárnémeti, Berettyóújfalu és Nagyvárad, valamint Nagylak térségében a Maros mentén.

A határt átszelő szakasz terveit pontosan össze kell hangolni. Tánczos Barna elmondta: a kivitelezés technikai terveit elkészítő romániai és magyarországi cégek szakemberei hamarosan találkoznak, hogy egyeztessék a találkozási pontokat.

Az államtitkár hangsúlyozta: szakmai és politikai akaratra, támogatásra van szükség a magyar fél részéről, hogy az észak- és dél-erdélyi autópályák Magyarországgal összeköttetésben legyenek. Kiemelte a kétoldalú közúti infrastrukturális tervezetek összehangolásának fontosságát.

Hozzátette: várhatóan 2010-2011-re a két ország közötti forgalom határok nélkül, akadálymentesen bonyolódik majd. Fontosnak nevezte azt is, hogy minden nagyobb beruházásról pontos és részletes tájékoztatást kapjon a két ország lakossága. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS