2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb vádlottat állított elő a DIICOT a Nagy Zsoltot is érintő nemzetközi kémszövetkezet ügyben

2007. szeptember 14. 15:05, utolsó frissítés: 15:14

Nemzetközi bűnszövetkezet létrehozásában, működtetésében való részvételért és kémkedésért emeltek vádat tegnap a szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes igazgatóság (DIICOT) ügyészei Vadim Don Benjatov amerikai állampolgár ellen. Az ügyben hasonló vádakkal idén áprilisban bíróság elé került Sztamen Sztancsev, Dorinel Mucea és Radu Mihai Donciu.

Utóbbi kettővel szemben államtitkok kiadásának vádja merült fel. A bűnszövetkezet tagjai a DIICOT szerint stratégiai jelentőségű energiaipari és távközlési vállalatok privatizációjával kapcsolatos titkos információk beszerzését tűzték ki célul.

A vádirat szerint Benjatov a londoni CSFB (Europe) Ltd. alkalmazottjaként olyan információkra megszerzését követte, amelyek veszélyeztették Románia biztonságát. A vizsgálati anyag szerint olyan adatokról van szó, amelyeket szándékosan titokban tartanak a különböző érdekkörök előtt, értékük emiatt igen nagy.

Mivel a csoport célja befektetési lehetőségek feltérképezése volt a két jelzett területen, Benjatov és egy másik személy, Susak Michal a felelős minisztériumok azon beosztottjait igyekeztek behálózni, akik hozzáférhettek az ilyen jellegű információkhoz. Az ügyészek állítása szerint Benjatov a megszerzett adatokat a vádlott Muceaval, Donciuval, valamint a jelenleg csak gyanúsított Codruţ Şereş volt gazdasági és Nagy Zsolt volt távközlési és informatikai miniszterekkel folytatott hivatalos és nem hivatalos tárgyalások során is felhasználta.

Benjatov pere a bukaresti táblabíróságon kezdődik szeptember 17-én. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS