2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dubai kikötőt épít Romániában

2007. szeptember 17. 10:08, utolsó frissítés: 10:08

Egymilliárd dollárt fektet be Romániában a következő öt évben a Dubai Ports World kikötő-üzemeltető társaság. Az Egyesült Arab Emírségekbeli cég infrastrukturális beruházásokat tervez megvalósítani Constanţában, Bukarestben, Kolozsváron és Iaşiban.

A beruházások révén a jelenlegi 2 százalékról 5 százalékra növekedne a Románián keresztül Európába tengeri úton érkező árucikkek részesedése.

A romániai tengeri hajózás iránt Kína is érdeklődik: a múlt héten szerdán közölte a világ hatodik számú tengeri konténerszállítója, a kínai China Shipping Container Lines (CSCL), hogy csütörtöktől heti hajójáratot indít Constanţa és Shangaj között. A hajók az utat 21 nap alatt teszik meg, elsősorban fűrészárút, vegyipari termékeket, műtrágyát, bort, illetve különböző gépeket és berendezéseket fognak szállítani.

Az Asia-Black Sea Express (ABX) beindításának célja a kínai cég romániai képviselője szerint nemcsak az, hogy bővítsék a két ország közötti kereskedelmi forgalmat, hanem az is, hogy Kína erősítse jelenlétét a rohamosan bővülő fekete-tengeri szállításban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS