2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ortodox egyház is vizsgálja papjai kommunista múltját

2007. szeptember 17. 10:27, utolsó frissítés: 10:27

A román ortodox egyház (BOR) meg fogja vizsgálni papjainak a "kommunista üldöztetés idején" folytatott tevékenységét, az erről szóló jelentést a következő hónapokban kívánja közzétenni - jelentette be pénteken Constantin Stoica, a román pátriárkai hivatal szóvivője.

A tisztségviselő elmondta: erre a célra a szent szinódus különleges bizottságot nevez ki, a vizsgálat eredményéről szóló jelentés első részét pedig már a következő hónapokban közzéteszik.

Erre a belső vizsgálatra azért van szükség - mondta Stoica -, mert az egyház szerint a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) súlyos törvénysértéseket követett el a BOR főpapjainak múltjával kapcsolatos vizsgálatok során.

A szóvivő nehezményezte, hogy az átvilágító bizottság berkeiből különféle bizalmas információk szivárogtak ki a pátriárka megválasztása előtt és után. A patriarkátus egyébként már korábban azzal vádolta az átvilágító testületet, hogy kampányt folytat az ortodox papok ellen az egyház megalázása céljából.

Az átvilágító bizottság Teoctist pátriárka csaknem másfél hónappal ezelőtti halála után kezdeményezte, hogy vizsgálják meg az ortodox egyházi vezetők esetleges szekusmúltját. Az érintettek beidézését azonban az új pátriárka megválasztása utánra halasztotta.

A múlt héten a CNSAS beidézte Andrei Andreicuţ gyulafehérvári érseket. Megállapította róla, hogy annak idején együttműködött a Ceauşescu-rendszer titkosszolgálatával. Andreicuţ bejelentette: megfellebbezi a bizottság vezetőségének erről szóló döntését, leszögezve, hogy a Securitate áldozatának tartja magát, akit a kommunista titkosrendőrség folyamatosan zaklatott, és lehallgatta telefonbeszélgetéseit. A testület vezetősége korábban nyilvánosságra hozta, hogy Nicolae Corneanu bánsági metropolita is együttműködött a volt kommunista titkosszolgálattal.

A CNSAS további nyolc ortodox főpapot is behívott meghallgatásra, de ők nem jelentek meg. A kiszivárgott információk szerint az érintett ortodox egyházi vezetők között van Pimen suceavai és radauţi érsek, Casian Crăciun al-dunai püspök, Calinic Argatu argesi püspök, Visarion Rasinareanul szebeni püspöki helynök, Ioachim Mareş huşi-i püspök, Timotei Serviciu aradi püspök, valamint Epifanie Norocel buzăui és vranceai püspök.

Mircea Dinescu, a CNSAS tagja a sajtónak elmondta, hogy a szerdán megválasztott Daniel pátriárka neve nem szerepel a vizsgáltak listáján. A testület ennek ellenére az ő meghallgatását is tervezi, mivel egyike annak a 16 személynek, akiknek dossziéit 1989. december 23-án (Ceausescu bukásának napján) elégették. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS